Διπλωματικό θρίλερ στη Γενεύη για το Συριακό

Διπλωματικό θρίλερ στη Γενεύη για το Συριακό

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο χείλος της κατάρρευσης βρέθηκαν χθες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων συριακών στρατοπέδων στη Γενεύη, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Η κυβερνητική αντιπροσωπεία απείλησε ότι θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες, αν δεν αρχίσουν σήμερα Σάββατο διαπραγματεύσεις ουσίας, ενώ η αντιπολίτευση επέμενε να θέτει ως προϋπόθεση για την εκκίνηση ουσιαστικών συνομιλιών την ύπαρξη προκαταρκτικής συμφωνίας για σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, χωρίς τη συμμετοχή του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ. Το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων αποσοβήθηκε χάρη στις εργώδεις προσπάθειες του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Λακντάρ Μπραχίμι και οι δύο αντιπροσωπείες αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα απευθείας συνομιλίες, για πρώτη φορά από την έναρξη του συριακού, εμφυλίου πολέμου.

Χθες το πρωί, η αντιπροσωπεία του αντικαθεστωτικού Συριακού Εθνικού Συνασπισμού με επικεφαλής τον αρχηγό του, Αχμέντ Τζάρμπα, δεν προσήλθε την προκαθορισμένη ώρα στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων, θέτοντας την τελευταία στιγμή έναν όρο που δεν ήταν έτοιμη να δεχθεί η κυβερνητική αντιπροσωπεία: να υπογράψει, δηλαδή, η πλευρά Ασαντ το πρωτόκολλο του 2012, τη λεγόμενη «Γενεύη Ι», το οποίο προέβλεπε τον άμεσο σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης, η οποία θα επιβλέπει τη μετάβαση σε μια νέα πολιτική τάξη πραγμάτων. Στην εν λόγω διάσκεψη του 2012 δεν μετείχε η κυβέρνηση Ασαντ, παρά μόνο η συριακή αντιπολίτευση και οι ξένοι υποστηρικτές της.

Η αντίδραση της κυβερνητικής αντιπροσωπείας ήταν άμεση. «Αν δεν υπάρξουν σοβαρές συνεδριάσεις εργασίας μέχρι το Σάββατο (σήμερα), η επίσημη συριακή αντιπροσωπεία θα φύγει από τη Γενεύη εξαιτίας της έλλειψης σοβαρότητας ή ετοιμότητας από την άλλη πλευρά», δήλωσε ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουαλίντ Μουάλεμ, ο οποίος ηγείται της κυβερνητικής αντιπροσωπείας. Την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα φόρτισε ακόμη περισσότερο η δήλωση του Αχμέντ Τζάρμπα, σύμφωνα με την οποία το καθεστώς Ασαντ είναι «ένα πολιτικό πτώμα» και δεν μπορεί να έχει οποιαδήποτε θέση στη μελλοντική Συρία.

Στη συνέχεια, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για το συριακό πρόβλημα, Λακντάρ Μπραχίμι, είχε χθες το μεσημέρι κατ’ ιδίαν συνάντηση με την κυβερνητική αντιπροσωπεία, ενώ το απόγευμα συναντήθηκε με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης. Δυτικός διπλωμάτης που βρίσκεται στη Γενεύη δήλωσε ότι οι συνομιλίες προβλέπεται να διαρκέσουν ώς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, αν και κάθε πρόβλεψη επί του παρόντος είναι αδύνατη.

Ενώ οι ειρηνευτικές συνομιλίες βρίσκονται επί ξυρού ακμής, ο εμφύλιος πόλεμος καλά κρατεί στο εσωτερικό της Συρίας. Χθες, ο κυβερνητικός στρατός βομβάρδισε θέσεις των ανταρτών στο Χαλέπι, τη μεγαλύτερη πόλη της βόρειας Συρίας, ενώ συγκρούσεις σημειώθηκαν και σε περίχωρα της Δαμασκού. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο εμφύλιος πόλεμος έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή περισσοτέρων των 100.000 ανθρώπων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή