«Βράζει» πλέον η Ουκρανία

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

KIEBO. Ανασχηματισμό και αμνηστία υποσχέθηκε ο Ουκρανός πρόεδρος Γιανουκόβιτς, καθώς οι διαδηλωτές στο Κίεβο κατασκεύαζαν νέα οδοφράγματα και οι καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων εξαπλώνονταν και σε άλλες πόλεις της χώρας.

«Θα λάβουμε αποφάσεις για κυβερνητικό ανασχηματισμό», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος ύστερα από συνάντηση με θρησκευτικούς ηγέτες. «Αν τα πράγματα πάνε καλά, έχει καλώς, αλλιώς θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα», προσέθεσε ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς αναφερόμενος στους διαδηλωτές.

Από τον Νοέμβριο

Η Ουκρανία συγκλονίζεται από τον Νοέμβριο από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Οι διαδηλώσεις πυροδοτήθηκαν από την απόφαση του Γιανουκόβιτς να μην υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση και να προτιμήσει τους φιλικότερους όρους του ρωσικού πακέτου βοήθειας.

Από την Κυριακή οι διαδηλώσεις έχουν πάρει βίαιη τροπή, με την ακροδεξιά οργάνωση «Δεξιός Τομέας» να κυριαρχεί στις συγκρούσεις με την αστυνομία. Πέρα από τους ακροδεξιούς, όμως, υπάρχουν και χιλιάδες μη πολιτικοποιημένοι Ουκρανοί, οι οποίοι εκφράζουν τη συσσωρευμένη οργή τους κατά της διαφθοράς και της ολιγαρχίας που ελέγχει την οικονομική ζωή της χώρας.

Χθες εξαφανίστηκε ο ηγέτης μιας από τις ομάδες διαδηλωτών, γνωστής ως «Αυτομαϊντάν», που οργάνωνε διαδηλώσεις με αυτοκίνητα κοντά στο γιγάντιο κτήμα του προέδρου Γιανουκόβιτς, στην εξοχή πέριξ του Κιέβου. Ο Γιανουκόβιτς μετακινείται καθημερινά με ελικόπτερο από το κτήμα του προς το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας. O 35χρονος Ντμίτρι Μπουλάτοφ είχε αναφέρει βανδαλισμούς στο αυτοκίνητό του και στην εξώπορτα του διαμερίσματός του και είχε πει πως, «αν μου συμβεί κάτι, θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη οργή». Η εξαφάνιση του Μπουλάτοφ γνωστοποιήθηκε από τη σύζυγό του το βράδυ της Πέμπτης. Δύο άλλοι αντικυβερνητικοί ακτιβιστές που είχαν εξαφανιστεί βρέθηκαν προ ολίγων ημερών σε δάσος κοντά στην πρωτεύουσα, ο ένας νεκρός και ο άλλος με σημάδια ξυλοδαρμού.

Μεταξύ των νόμων που ψήφισε την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μίκολα Αζάροφ περιλαμβανόταν η απαγόρευση αυτοκινητοπομπών άνω των πέντε αυτοκινήτων, αλλά και η απαγόρευση χρηματοδότησης οργανώσεων από το εξωτερικό, κατά τα πρότυπα της Ρωσίας. Τη διαμαρτυρία του για τους νόμους αυτούς εξέφρασε χθες στον Ουκρανό πρέσβη ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ. «Στόχος της συνομιλίας αυτής ήταν να του δηλωθεί με σαφήνεια η θέση της γερμανικής κυβέρνησης για τη χρήση βίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, «και να ζητηθεί από τις ουκρανικές αρχές να εξετάσουν τους νόμους που περιστέλλουν τα δικαιώματα των πολιτών». Ο εκπρόσωπος εξέφρασε την ελπίδα πως ο πρεσβευτής «θα μεταφέρει αμέσως το μήνυμα στην ουκρανική κυβέρνηση». Νωρίτερα, και το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας είχε ανακοινώσει ότι κάλεσε τον πρεσβευτή της Ουκρανίας στο Παρίσι για να του εκφράσει εκ μέρους της γαλλικής κυβέρνησης «την καταδίκη της καταστολής των διαδηλώσεων στο Κίεβο».

Ερευνα για εξευτελισμό

Εν τω μεταξύ, το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι αρχίζει έρευνα για το περιστατικό του διαδηλωτή, τον οποίο εμφανίζονται οι αστυνομικοί να εξευτελίζουν όντας γυμνός στο χιόνι. Τρεις διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους αυτήν την εβδομάδα, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή