Συνάντηση Ολάντ με τον Πάπα Φραγκίσκο

Συνάντηση Ολάντ με τον Πάπα Φραγκίσκο

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον Φρανσουά Ολάντ συναντήθηκε στο Αποστολικό Παλάτι ο Πάπας Φραγκίσκος χθες, όπου και συνομίλησαν για 35 λεπτά για διάφορα σημαντικά ζητήματα της παγκόσμιας πολιτικής. Ο Γάλλος πρόεδρος έφτασε στην Αγία Εδρα στις 10.30 τοπική ώρα και ύστερα από θερμή χειραψία με τον Ποντίφικα δήλωσε «πολύ ευτυχής που βρισκόταν εκεί». Σύμφωνα με πολιτικούς σχολιαστές, ο Ολάντ επιχειρεί με αυτήν την κίνηση να κερδίσει ξανά τη συμπάθεια των καθολικών ψηφοφόρων, ύστερα από τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε η νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλοφίλων και της ευρύτερης εφαρμογής του δικαιώματος στην άμβλωση, καθώς και το σκάνδαλο που θέλει τον Γάλλο πρόεδρο να διατηρεί παράλληλη σχέση με την ηθοποιό Ζιλί Γκαγέ.

Είναι η πρώτη επίσημη εμφάνιση του Ολάντ στην οποία δεν συνοδεύεται από τη σύντροφό του, Βαλερί Τριερβελέρ. Η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας αναμένεται να ταξιδέψει στην Ινδία για να συμμετάσχει σε δράσεις ανθρωπιστικής βοήθειας της οργάνωσης Action Against Hunger.

Η συνάντηση των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε με μέτρα υψηλής ασφάλειας, εξαιτίας μιας έκρηξης που σημειώθηκε κοντά σε γαλλική εκκλησία στη Ρώμη, τις πρώτες πρωινές ώρες, και μπορεί να συνδέεται με την επίσκεψη του Ολάντ. Οι αστυνομικές αρχές έλαβαν, επίσης, ένα προειδοποιητικό τηλεφώνημα για δύο ακόμη βόμβες στην περιοχή του Βατικανού, χωρίς ωστόσο να εντοπίσουν κάποια.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Βατικανού, συζητήθηκαν τόσο τα θέματα της οικογένειας και της βιοηθικής, όσο και τα ζητήματα του συριακού προβλήματος, του Μεσανατολικού και των δικαιωμάτων των χριστιανών στη Μέση Ανατολή. Η ένταση στη Γαλλία ανάμεσα σε καθολικούς και μουσουλμάνους αυξάνεται, καθώς πολλοί κατηγορούν τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Ολάντ ότι δίνει περισσότερη προσοχή στα προβλήματα των Εβραίων και των μουσουλμάνων μεταναστών, ενώ αγνοεί τις αντίστοιχες επιθέσεις που δέχεται η καθολική πλειονότητα της χώρας. Ο Γάλλος πρόεδρος σχολίασε μετά το τέλος της συνάντησης ότι ο διαχωρισμός Εκκλησίας και κράτους στη Γαλλία «διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των θρησκευμάτων και επιτρέπει τον δημόσιο διάλογο».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του γάμου των ομοφυλοφίλων, ο Ολάντ δεν έδωσε την αίσθηση πως θα υποχωρούσε από τη νομοθεσία που νομιμοποιεί τον γάμο των ομοφυλοφίλων, την άμβλωση και την ευθανασία. Η Καθολική και η Προτεσταντική Εκκλησία από την πλευρά τους έχουν εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή τους απέναντι σε αυτό που αποκαλούν «αυτοκτονία με υποστήριξη» και αντιβαίνει στις χριστιανικές αξίες. Ο Γάλλος πρόεδρος είχε δηλώσει πριν από την πραγματοποίηση της συνάντησης ότι θα «άκουγε προσεκτικά αυτά που θα είχε να του πει ο Πάπας», αλλά οι Γάλλοι καθολικοί αμφιβάλλουν ότι θα ακολουθήσει τις νουθεσίες του.

Εξάλλου, ο Φρανσουά Ολάντ φέρεται να ζήτησε από τον Πάπα Φραγκίσκο να δεχθεί την αποστολή της συριακής αντιπολίτευσης που θα συμμετάσχει στη συνδιάσκεψη της «Γενεύης 2» για την επίλυση του Συριακού στο Βατικανό. «Εξέφρασα την επιθυμία μου να φιλοξενήσει το Βατικανό τον Εθνικό Συριακό Συνασπισμό», είπε ο Ολάντ μετά το τέλος της συνάντησης. «Η συνδιάσκεψη της “Γενεύης 2” πρέπει να έχει στόχο τη μετάβαση και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να σταματήσει η σύγκρουση και να αποσταλεί ανθρωπιστική βοήθεια», πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή