Ικανοποίηση τρόικας για Κύπρο

Ικανοποίηση τρόικας για Κύπρο

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κανένα νέο πρόσθετο μέτρο δεν πρόκειται να ζητήσει η τρόικα από την κυβέρνηση της Λευκωσίας, κατά τη διάρκεια της τρίτης αξιολόγησης του Κυπριακού Μνημονίου, η οποία ξεκινάει με την «κάθοδο» των τεχνικών ομάδων ελέγχου στο νησί, την ερχόμενη εβδομάδα. Απολύτως αξιόπιστες πηγές της «Κ» διαβεβαίωναν ότι στην επικείμενη αποστολή της, η τρόικα θα συμφωνήσει στην επί τα βελτίω αναθεώρηση των μακροοικονομικών προβλέψεων του Μνημονίου, καθώς οι ελεγκτές έχουν πλέον πειστεί ότι η ύφεση το 2013 κυμάνθηκε σε «σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα» από το 7,7% που προβλέπει το Πρόγραμμα.

Σε πολύ καλύτερα επίπεδα από τις προβλέψεις των τεχνοκρατών θα κλείσει και το έλλειμμα της περασμένης χρονιάς, με αποτέλεσμα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να μην κρύβουν την απόλυτη ικανοποίησή τους με τις επιδόσεις της κυπριακής κυβέρνησης σε αυτόν τον τομέα.

Οι ίδιοι υψηλόβαθμοι παράγοντες τόνιζαν πόσο ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι η αιμορραγία καταθέσεων έχει σχεδόν σταματήσει. Οι ημερήσιες εκροές έχουν μειωθεί από περίπου 25 εκατ. την ημέρα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, σε 4 εκατ. τον Νοέμβριο. Μάλιστα, ορισμένες ημέρες το ισοζύγιο εκροών-εισροών στις τράπεζες της Κύπρου είναι θετικό, όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα στοιχεία, κάτι που φυσικά αποτελεί ευχάριστη έκπληξη για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, με δεδομένη την κατάσταση που επικρατούσε έως την άνοιξη. Ενδεικτική άλλωστε της απρόσμενης ανθεκτικότητας του Κυπριακού συστήματος, χαρακτηρίζεται, από παράγοντες της Ε.Ε., και η ανακεφαλαιοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας με ιδιωτικά κεφάλαια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή