«Δεξιός Τομέας», ο νέος σκοτεινός πρωταγωνιστής

«Δεξιός Τομέας», ο νέος σκοτεινός πρωταγωνιστής

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις πρώτες ημέρες των διαδηλώσεων στο Κίεβο, τα πιο ριζοσπαστικά στοιχεία μεταξύ των ακτιβιστών στην πλατεία Ανεξαρτησίας συγκρότησαν τον «Δεξιό Τομέα», ένα κίνημα που έπαιξε δραστήριο ρόλο στις συγκρούσεις με την αστυνομία, τη 19η Ιανουαρίου. Στην ομάδα αυτή τον πρώτο λόγο έχουν νεαροί που τοποθετούνται στον χώρο της ριζοσπαστικής Δεξιάς και προέρχονται από διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, τόσο από το ανατολικό, ρωσόφωνο τμήμα της, όσο και από τις δυτικές, φιλοευρωπαϊκές περιφέρειες.

Ο «Δεξιός Τομέας» απέφυγε να εγκατασταθεί μόνιμα στην πλατεία Ανεξαρτησίας, όπως έπραξε ο κύριος όγκος των διαδηλωτών. Για κάποιο διάστημα, οι ακτιβιστές του βρίσκονταν στο Δημαρχείο του Κιέβου, το οποίο κατελήφθη τον Δεκέμβριο από διαδηλωτές. Συνήθως φορούν μάσκες και κράνη, έχοντας μαζί τους σιδηρολοστούς και κοντάρια για να αντιμετωπίσουν τις ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας.

Σύμφωνα με ακτιβιστές, ο «Δεξιός Τομέας» δεν έχει σταθερή οργανωτική δομή και αναγνωρισμένη ηγεσία ούτε καν οργανωμένα μέλη με τη στενή έννοια. Ο κεντρικός του πυρήνας αποτελείται κυρίως από ρωσόφωνους χούλιγκαν με εθνικιστικές απόψεις. Ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι στο κίνημα ενσωματώθηκαν αρκετές ομάδες της Ακρας Δεξιάς, όπως οι «Πατριώτες της Ουκρανίας» και η «Τρίαινα», αν και άλλοι ακτιβιστές το αμφισβητούν. Σε κάθε περίπτωση, ο «Δεξιός Τομέας» δεν υποστηρίζει κανένα από τα κοινοβουλευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης, ούτε καν το εθνικιστικό κόμμα «Ελευθερία» (πρώην Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα, με αντισημιτικές τάσεις), κρίνοντάς το υπερβολικά «φιλελεύθερο» και «συστημικό».

Οι περισσότεροι από τους ακτιβιστές του τοποθετούνται αρνητικά έναντι της Ρωσίας, χωρίς ωστόσο να υποστηρίζουν την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την οποία βλέπουν ως «καταπιεστή των ευρωπαϊκών εθνών». Στόχος τους είναι «η καταστροφή του σκελετού του κράτους» και η δημιουργία ενός νέου, ουκρανικού κράτους από μηδενική βάση. Αν και οι ακτιβιστές του λειτουργούν συχνά αυθόρμητα, χωρίς σαφές πολιτικό σχέδιο και συγκεντρωτική διοίκηση, έδειξαν από τις πρώτες ημέρες των ειρηνικών διαδηλώσεων μια έντονη ροπή στη βία και τις προκλήσεις. Στο επίπεδο της προπαγάνδας, χρησιμοποιούν κατά κόρο το Διαδίκτυο, αξιοποιώντας ιστοσελίδες άλλων ακροδεξιών οργανώσεων, όπως της «Τρίαινας».

Και οι τρεις βασικοί ηγέτες της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του δημοφιλούς πρώην πρωταθλητή της πυγμαχίας Βιτάλι Κλίτσκο, αποδοκιμάζουν τις βίαιες επιθέσεις του «Δεξιού Τομέα» εναντίον των αστυνομικών, χαρακτηρίζοντας παρόμοιες πράξεις ως «πολιτική προβοκάτσια».

Την περασμένη εβδομάδα, ο «Δεξιός Τομέας» εξέδωσε ανακοίνωση, επιβεβαιώνοντας την επιλογή του για βίαιη επίλυση της οξύτατης πολιτικής κρίσης που μαστίζει εδώ και δύο μήνες τη χώρα. Στη σχετική ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι οι νέοι νόμοι που ψήφισε το ουκρανικό κοινοβούλιο με εισήγηση της κυβέρνησης και περιορίζουν ασφυκτικά το δικαίωμα στην ειρηνική διαδήλωση «σηματοδοτούν τον εκμηδενισμό των ελπίδων των Ουκρανών πολιτών για ειρηνική επίλυση της κρίσης». Μεταξύ άλλων, οι εν λόγω, αμφιλεγόμενοι νόμοι της κυβέρνησης Αζάροφ απαγορεύουν στους διαδηλωτές να φορούν κράνη και αντιασφυξιογόνες μάσκες στη διάρκεια των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, κάτι που θίγει άμεσα τους ακτιβιστές του «Δεξιού Τομέα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή