Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για τη Συρία

Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για τη Συρία

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηδη από την έναρξή της την Τετάρτη, η πολυαναμενόμενη συνδιάσκεψη για την ειρήνευση στη Συρία κινδύνευσε να ναυαγήσει εξαιτίας του αγεφύρωτου χάσματος μεταξύ των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης και του συριακού καθεστώτος. Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών εκτόξευσε οξύτατους χαρακτηρισμούς κατά των ανταρτών της αντιπολίτευσης, αδιαφορώντας για τις εκκλήσεις του γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, να αποφευχθούν οι προσβλητικοί χαρακτηρισμοί.

Πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατέστη σαφές ότι οι συνομιλίες δεν επρόκειτο να ευοδωθούν ή κάτι τέτοιο δεν επρόκειτο να συμβεί εύκολα. Η συνδιάσκεψη στο Μοντρέ ολοκληρώθηκε χωρίς κανένα ίχνος πραγματικής προόδου προς την κατεύθυνση της σύναψης κατά τόπους κατάπαυσης του πυρός ή της διάνοιξης διαδρόμων προκειμένου να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στους έχοντες ανάγκη.

Ο Σύρος πρέσβης στον ΟΗΕ, Μπασάρ Τζααφάρι, δήλωνε ότι η πάταξη  της τρομοκρατίας και όχι η διανομή της εξουσίας πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα στις συζητήσεις ανάμεσα στους κυβερνητικούς αξιωματούχους της Συρίας και στα μέλη της αντιπολίτευσης, θέση η οποία εκτιμάτο ότι  θα πυροδοτήσει νέα σειρά αντιπαραθέσεων.

Ο υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, επισήμανε την εξέχουσα σημασία που έχει η συγκέντρωση ανώτατων αξιωματούχων από σαράντα χώρες και οργανισμούς στο Μοντρέ προκειμένου να λάβουν μέρος στις συνομιλίες. Ο κ. Κέρι επέμεινε ότι ανέκαθεν γνώριζε ότι οι συνομιλίες θα ήταν δύσκολες και χαρακτήρισε τη συνδιάσκεψη μία διαδικασία, υπονοώντας ότι θα συνεχιστεί σε βάθος χρόνου. Ωστόσο, ήταν αδύνατο να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι απουσίαζαν οι συνθήκες για μια παραγωγική διαπραγμάτευση ανάμεσα σε συριακή κυβέρνηση και αντιπολίτευση καθώς από την έναρξη της συνδιάσκεψης ήρθαν στο προσκήνιο οι μεγάλες διαφορές που χωρίζουν τα δύο μέρη, διαφορές που παραμένει άγνωστο με ποιον τρόπο θα γεφυρωθούν. Ο κ. Κέρι τόνισε ότι δεν είναι δυνατό να διαδραματίσει ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ ρόλο στη μεταβατική διακυβέρνηση του κράτους, η οποία θα αποτελέσει μέρος ενός πολιτικού διακανονισμού. Ακριβώς η σύσταση ενός τέτοιου μεταβατικού σώματος με τη συναίνεση της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης αποτελεί έναν από τους στόχους της συνδιάσκεψης.

Ωστόσο, ο υπ. Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκεϊ  Λαβρόφ αμφισβήτησε την αμερικανική εμμονή να μην περιλαμβάνεται ο Ασαντ σε μια μεταβατική κυβέρνηση της χώρας του, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να προδικάζεται το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

Ενώ όμως η αντιπαράθεση των θέσεων ΗΠΑ και Ρωσίας εξελίχθηκε σε ήρεμους τόνους, αυτοί εγκαταλείφθηκαν όταν έλαβε τον λόγο ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ αλ Μουάλεμ, ο οποίος ηγείται της αντιπροσωπείας της συριακής κυβέρνησης. Ο ίδιος εκτόξευσε κατηγορίες εναντίον των αραβικών κρατών λέγοντας ότι χρηματοδοτούν την τρομοκρατία και συνωμοτούν προκειμένου να καταστρέψουν τη χώρα του, ενώ κατηγόρησε τους αντάρτες για θηριωδίες, όπως τον βιασμό νεκρών γυναικών, τη θανάτωση εμβρύων, αλλά και κανιβαλισμό. Οταν ο Μπαν Κι Μουν τού ζήτησε να ολοκληρώσει, ο κ. Αλ Μουάλεμ το έπραξε λέγοντας πως «η Συρία πάντα τηρεί τις δεσμεύσεις της».

Ο πρόεδρος της συριακής αντιπολίτευσης, Αχμάντ Ασι αλ Τζάρμπα, τόνισε ότι η συριακή αντιπολίτευση δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί να διαδραματίσει ρόλο σε μεταβατική κυβέρνηση ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ, και διερωτήθηκε κατά πόσο η αντιπροσωπεία που έστειλε στο Μοντρέ ο Σύρος πρόεδρος είναι έτοιμη να δεχθεί αυτή την πραγματικότητα. «Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι μέσα στην αίθουσα υπάρχει ένας Σύρος εταίρος», κατέληξε ο Τζάρμπα.

Τέλος, την Πέμπτη συναντήθηκε ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ για τη Συρία κατ’ ιδίαν με τις δύο συριακές αντιπροσωπείες προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για τον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, με επίκεντρο αυτή τη φορά την τοπική κατάπαυση του πυρός και τη διάνοιξη διαδρόμων ανθρωπιστικής βοήθειας και την ανταλλαγή αιχμαλώτων, ενώ σε δεύτερη μοίρα έδειχνε να περνάει η σύναψη πολιτικής συμφωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή