Ρουχανί: «Το Ιράν δεν είναι παρίας»

Ρουχανί: «Το Ιράν δεν είναι παρίας»

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απευθυνόμενος στην κατάμεστη αίθουσα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, την Πέμπτη, ο πρόεδρος του Ιράν προέτρεψε τον υπόλοιπο κόσμο να σταματήσει να συμπεριφέρεται στη χώρα του ως παρία. Ο Χασάν Ρουχανί τόνισε ότι μετά την πυρηνική συμφωνία του Ιράν με τις μεγάλες δυνάμεις, έχει ανοίξει ο δρόμος για τη μετατροπή της χώρας του στην επόμενη αναδυόμενη αγορά.

Κρατώντας κλάδο ελαίας προς τη διεθνή κοινότητα, ο Ρουχανί ζήτησε την αποκλιμάκωση των εντάσεων στις σχέσεις με τη Δύση και την άρση των κυρώσεων που έχουν γονατίσει την ιρανική οικονομία. «Ελάτε να επισκεφθείτε το Ιράν για να δείτε τις επενδυτικές ευκαιρίες», είπε.

Ο πάγος στις σχέσεις ΗΠΑ – Ιράν έχει λιώσει τους τελευταίους μήνες και ο Ρουχανί στο Νταβός επέμεινε πως η χώρα του δεν έχει καμία πρόθεση να χρησιμοποιήσει την πυρηνική τεχνολογία για στρατιωτικούς σκοπούς.

«Τα πυρηνικά όπλα δεν έχουν θέση στη στρατηγική ασφαλείας μας και το Ιράν δεν έχει κίνητρα προκειμένου να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ο Ιρανός πρόεδρος σε μια ομιλία που είχε στόχο να δείξει ότι το Ιράν θέλει να τερματίσει τη διπλωματική του απομόνωση και να ξεδιπλώσει τις δυνατότητες της οικονομίας του. Ο Ρουχανί ζήτησε την «ομαλοποίηση» των σχέσεων της χώρας του με την Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι οι κυρώσεις –όπως αυτές που έχουν στερήσει στη χώρα 1 δισ. δολάρια ημερησίως από πετρελαϊκά έσοδα από το 2012– «εντείνουν τις αποκλίσεις».

Ερωτηθείς τι μπορεί να αποσταθεροποιήσει την πυρηνική συμφωνία, ο Ροχανί αναφέρθηκε στον κίνδυνο «πιέσεων από άλλα μέρη» – μια συγκεκαλυμμένη αναφορά στο Ισραήλ, το οποίο έχει καταγγείλει την ενδιάμεση συμφωνία ως «ιστορικό σφάλμα» και προτρέπει το Κογκρέσο των ΗΠΑ να αντισταθεί.

Ο Ρουχανί μίλησε για «εποικοδομητική σχέση» με τον κόσμο και «ενεργή εξωτερική πολιτική» προκειμένου να επιτευχθούν οι οικονομικοί στόχοι. Οταν ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Κλάους Σβαμπ, τον ρώτησε αν αυτό σημαίνει καλές σχέσεις με όλες τις χώρες, ο Ρουχανί απάντησε ότι αφορά «χώρες που αναγνωρίζουμε επισήμως».

Αργότερα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, απέρριψε την ομιλία Ρουχανί ως «αλλαγή στα λόγια αλλά απαράλλακτες πράξεις».

Ο Νετανιάχου είπε ότι οι αραβικές χώρες «καταλαβαίνουν ότι το Ιράν παραμένει επιθετικό, υποστηρίζει την τρομοκρατία, λαμβάνει μέρος στη σφαγή στη Συρία και αναπτύσσει βαλλιστικούς πυραύλους και πλουτώνιο για πυρηνικά όπλα». Ο Νετανιάχου βρίσκεται στο Νταβός μαζί με τον Ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες με στόχο να ενθαρρύνει τις επενδύσεις στα τεχνολογικά πάρκα της χώρας.

Ο Ρουχανί τόνισε ότι εξελέγη δημοκρατικά και αναφέρθηκε στις εξεγέρσεις της Μέσης Ανατολής, τονίζοντας ότι απαιτείται πολιτισμός και πνευματικότητα. «Οι οικονομικοί παράγοντες δεν επαρκούν για να φτιάξουν έναν καλύτερο κόσμο», είπε, «μπορούμε να αντικαταστήσουμε την αυτοκτονική απελπισία με την ελπίδα για το μέλλον» και επισήμανε ότι «η ασφάλεια του κόσμου είναι αλληλένδετη με την ασφάλεια της Μέσης Ανατολής».

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι στο Νταβός συναντήθηκε με διευθυντές μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών – που πρέπει να ήταν η Eni, η BP, η Total και η Shell.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή