ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Βαρυχειμωνιά με χιονοπτώσεις σε όλη τη χώρα

voylgaria-varycheimonia-me-chionoptoseis-se-oli-ti-chora-2003256

Χαρά για τα παιδιά, διασκέδαση για τους σκιέρ, προβλήματα για τις δημοτικές αρχές, δυσκολίες για τους οδηγούς… Όλα αυτά έφερε μαζί του χειμώνας, που έφτασε επιτέλους με πυκνές χιονοπτώσεις σε όλη τη Βουλγαρία, αλλά και με χιονοθύελλες στον Βορρά, όπου το πάχος του λευκού καλύμματος έχει φτάσει τους είκοσι με τριάντα πόντους.

Ύστερα από παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας και ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών, σήμερα ο υδράργυρος σε όλη τη χώρα έπεσε κάτω από το μηδέν, προσεγγίζοντας, μάλιστα, τους -10 (μέχρι και δεκαπέντε, σε μερικά ορεινά σημεία) βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τους Βούλγαρους μετεωρολόγους, άμεση αφορμή για τις αδιάκοπες χιονοπτώσεις σε όλη τη Βουλγαρία το περασμένο εικοσιτετράωρο, είναι η αλληλοεπίδραση του μεσογειακού κυκλώνα και των εισερχόμενων από τον Βορρά ψυχρών αέρινων μαζών.

Κατόπιν τούτου, πενήντα χωριά στην περιφέρεια του Μπουργκάς στην Ανατολική Βουλγαρία (όπως και άλλοι οικισμοί σε διάφορα σημεία της χώρας) έμειναν χωρίς ρεύμα, ενώ το άλλο μεγάλο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, η Βάρνα, παρέμενε κλειστό το Σαββατοκύριακο, εξαιτίας του σφοδρού βοριά που έπληξε τη βόρεια παραλία της Βουλγαρίας με ταχύτητα 22 μέτρων το δευτερόλεπτο.

Δεκαπέντε περιφέρειες στη Βόρεια Βουλγαρία έχουν τεθεί σε «κίτρινο συναγερμό» εξαιτίας της βαρυχειμωνιάς. Ως ιδιαίτερα σοβαρή εκτιμάται η κατάσταση στην παραδουνάβια περιφέρεια Σιλίστρα, όπου η θύελλα διακόπτει με χιονοστιβάδες την κυκλοφορία σε πολλά μέρη, παρά την ασταμάτητη προσπάθεια τριάντα εκχιονιστικών μηχανών να καθαρίσουν το οδικό δίκτυο. Με απόφαση των τοπικών αρχών τα σχολεία στην περιοχή τέθηκαν σε τριήμερες έκτακτές διακοπές.

Στο υπόλοιπο μέρος της χώρας το οδικό δίκτυο λειτουργεί κανονικά, έστω και με τα αναπόφευκτα προβλήματα που φέρνει το χιόνι. Η Τροχαία κάλεσε τους οδηγούς να φεύγουν ταξίδι μόνο με χειμερινά λάστιχα και αντιολισθητικές αλυσίδες στο πορτμπαγκάζ. Τα φορτηγά αυτοκίνητα πρέπει να κινούνται χωρίς ρυμουλκά και ημιρυμουλκά στην ορεινή δίοδο «Πρεβάλα» κοντά στην πόλη Σμόλιαν στη βουλγαρική Ροδόπη, όπως και σε άλλους ορεινούς δρόμους.

Ομαλά λειτουργεί η γέφυρα στο Δούναβη μεταξύ των πόλεων Βίντιν και Καλαφάτ στη δυτική άκρη των κοινών συνόρων της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Από το περασμένο Σάββατο, 25 Ιανουαρίου, δεν επιτρέπεται η μετάβαση φορτηγών αυτοκινήτων από τη συνοριακή γέφυρα στην ανατολική άκρη, μεταξύ της Ρούσε και της Γκιούργεβο (Τζούρτζου) επειδή ο δρόμος από το Γκίουργεβο ως το Βουκουρέστι είναι απρόσβατος, τουλάχιστον για τις νταλίκες. Η Τροχαία της Βουλγαρίας παρακρατεί τα βαριά φορτηγά αυτοκίνητα σε κατάλληλα σημεία στάθμευσης κοντά στα σύνορα έως τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του Εθνικού Ινστιτούτου Μετρολογίας και Υδρολογίας της Βουλγαρικής Ακαδημίας των Επιστημών, ο χειμώνας δεν πρόκειται να υποχωρήσει σύντομα. Οι χιονοπτώσεις στον Βορρά, συνδυασμένες με βροχοπτώσεις σε μερικά σημεία του Νότου της Βουλγαρίας, θα σταματήσουν τη Δευτέρα, αλλά τα φαινόμενα θα επανέλθουν δριμύτερα από την ερχόμενη Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τη σημερινή πρόγνωση του ινστιτούτου.