Αντεπίθεση Ερντογάν με βαριές κατηγορίες για στέλεχος της αντιπολίτευσης

Αντεπίθεση Ερντογάν με βαριές κατηγορίες για στέλεχος της αντιπολίτευσης

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

  

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέδειξε σήμερα έναν φάκελο ο οποίος, όπως είπε, περιέχει στοιχεία περί διαφθοράς σε βάρος ενός εξέχοντος στελέχους της αντιπολίτευσης, κλιμακώνοντας ακόμα περισσότερο την πολιτική αντιπαράθεση που ξέσπασε αφού αποκαλύφθηκε η διεξαγωγή ερευνών για σκάνδαλα διαφθοράς στα οποία φέρονται ότι εμπλέκονται κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης.

Ο Μουσταφά Σαριγκιούλ, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, απέρριψε τις κατηγορίες του πρωθυπουργού, κάνοντας λόγο για «επαίσχυντη προπαγάνδα» σε μια ανάρτησή του στο Twitter. Προηγουμένως, είχε επισημάνει ότι όλες οι καταγγελίες σε βάρος του έχουν ερευνηθεί και έχουν τεθεί στο αρχείο.

Ο Ερντογάν, σε δηλώσεις του έκανε σε τηλεοπτική εκπομπή, επέδειξε μεγεθυσμένα φωτοαντίγραφα μιας έκθεσης που είχε προετοιμαστεί από το ίδιο το κόμμα του Σαριγκιούλ και υποστήριξε ότι καταγράφει «ατασθαλίες» του υποψήφιου όταν ήταν ακόμη δήμαρχος στη Σισλί, ένα προάστιο της μεσαίας τάξης.

«Υπήρξε μια σειρά υποθέσεων που σχετίζονταν με άδειες οικοδομής. Διαπράχθηκαν ατασθαλίες ύψους εκατομμυρίων (τουρκικών) λιρών», είπε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στις κατηγορίες που όπως είπε περιέχονται στην έκθεση.

«Στον δήμο του Σισλί, αρχής γενομένης από τον δήμαρχο του Σισλί, (το δημοτικό συμβούλιο) έκανε τα στραβά μάτια και διευκόλυνε την οικοδόμηση αυθαιρέτων. . . Όλα βρίσκονται σε αυτό το φάκελο. (Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου) συνεργάζονταν με τη μαφία των κατασκευών. Με αντάλλαγμα δωροδοκίες, εγγυώνταν ιδιαίτερα υψηλά αθέμιτα κέρδη», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Ο Σαριγκιούλ είναι υποψήφιος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης στις εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν την 30ή Μαρτίου και χαρακτηρίζονται μια κρίσιμη δοκιμασία για το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, μετά τις εκτεταμένες έρευνες για υποθέσεις διαφθοράς αλλά και τις μεγάλης κλίμακας αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις του περασμένου καλοκαιριού.

«Η επαίσχυντη προπαγάνδα είναι το παιγνίδι των χαμένων. Δεν μπορείς να σταματήσεις την μεγάλη μας πορεία με συκοφαντίες και δυσφήμιση», έγραψε ο Σαριγκιούλ στο λογαριασμό του στο Twitter, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Ερντογάν.

«Καταλαβαίνω την έξαψη του πρωθυπουργού. Είναι ο πανικός της ήττας, εμποδίζει τη λογική», πρόσθεσε.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι διεξάγει μια εκστρατεία εκφοβισμού. Τον προκάλεσε να δώσει στην δημοσιότητα όποιες κατηγορίες διαθέτει όταν είχε απειλήσει για πρώτη φορά να δημοσιοποιήσει το φάκελο αυτό, την Παρασκευή.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας προσπαθεί να αποκρούσει τις κατηγορίες περί διαφθοράς σε βάρος μελών του στενού του κύκλου μετά την αποκάλυψη της υπό εξέλιξη έρευνας, τον περασμένο μήνα. Ο Ερντογάν έχει δηλώσει ότι η έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν τρεις γιοι υπουργών και επιχειρηματίες οι οποίοι πρόσκεινται στην κυβέρνηση, αποτελούν μέρος μιας «απόπειρας πραξικοπήματος» εναντίον της κυβέρνησης του κόμματός του, το οποίο ανέλαβε την εξουσία το 2002. Αντέδρασε απομακρύνοντας και μεταθέτοντας χιλιάδες αστυνομικούς από τις θέσεις τους και προωθώντας μεταρρυθμίσεις στον τρόπο λειτουργίας του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων που θα ενισχύσουν τον κυβερνητικό έλεγχο επί της λειτουργίας του δικαστικού σώματος.

Ο Ερντογάν έχει επικρίνει εξάλλου το CHP για ηθική συναυτουργία με εκείνους οι οποίοι βρίσκονται πίσω από την έρευνα για τις υποθέσεις διαφθοράς. Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι κατηγορίες σε βάρος του Σαριγκιούλ είχαν διατυπωθεί σε μια έκθεση που είχε προετοιμαστεί για την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος το 2004.

Ο 57χρονος Σαριγκιούλ είχε αποχωρήσει από τις τάξεις του CHP το 2005 κι επέστρεψε μόλις στα τέλη του 2013, όταν αναδείχθηκε υποψήφιος του κόμματος για την δημαρχία της Κωνσταντινούπολης—αξίωμα που είχε ασκήσει και ο ίδιος ο Ερντογάν την δεκαετία του 1990.

Ο Ερντογάν διέψευσε χθες ότι έπαιξε οποιοδήποτε ρόλο στην απόφαση του κρατικού φορέα εποπτείας των τραπεζών να δεσμευτούν όλοι οι πόροι του Σαριγκιούλ, η οποία σχετίζεται με ένα δάνειο που ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός είχε λάβει την δεκαετία του 1990 και το οποίο δεν αποπληρώθηκε. Ο πρωθυπουργός είπε ότι ο εποπτικός φορέας έδρασε με βάση νέες πληροφορίες που περιήλθαν στην κατοχή του.

Ο Ερντογάν διέψευσε επίσης τις φήμες—όπως τις χαρακτήρισε—ότι η σύζυγός του Εμινέ έχει αποκτήσει διάφορες επιχειρήσεις, όπως και τα δημοσιεύματα περί του ότι ο γιος του και ο γαμπρός του ενέχονται σε παρανομίες.

(ΑΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή