Ουκρανία: Διαδηλωτές κατέλαβαν το υπουργείο Δικαιοσύνης

Ουκρανία: Διαδηλωτές κατέλαβαν το υπουργείο Δικαιοσύνης

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκάδες διαδηλωτές εισέβαλαν τη νύχτα και κατέλαβαν το υπουργείο Δικαιοσύνης στο Κίεβο χωρίς να συναντήσουν αντίσταση, ενώ η υπουργός δικαιοσύνης Ολένα Λούκατς απείλησε το πρωί ότι θα ζητήσει από το εθνικό συμβούλιο ασφαλείας να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιοανουκόβιτς να διακόψει τις διαπραγματεύσεις, εάν οι διαδηλωτές δεν αποχωρήσουν από το κτίριο.

Οι διαδηλωτές έχουν υψώσει οδόφραγμα από σάκους με χιόνι και απορρίμματα γύρω από το κτίριο και έχουν σπάσει τα τζάμια.

Η υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ότι οι καταληψίες έριξαν νερό στο εσωτερικό του κτιρίου το οποίο πάγωσε εξαιτίας των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών μετατρέποντάς το σε παγοδρόμιο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax-Ukraine, ο πρώην πυγμάχος και εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο, ο οποίος συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, πήγε τη νύχτα στο υπουργείο Δικαιοσύνης και κάλεσε τους καταληψίες να αποχωρήσουν, χωρίς αποτέλεσμα.

Εξάλλου, οι διαδηλωτές έχουν αποκλείσει επτά μεγάλες οδικές αρτηρίες στην πρωτεύουσα Μπανγκόκ κι έχουν υποχρεώσει πολλά υπουργεία και άλλους οργανισμούς, όπως η κεντρική τράπεζα, να κλείσουν τις πόρτες τους με τους υπαλλήλους να έχουν αναγκαστεί να εργάζονται από τα σπίτια τους ή με άλλον τρόπο.

Η κυβέρνηση τους ζήτησε σήμερα να συζητήσουν τρόπους για να παραχωρηθεί πρόσβαση στους χώρους αυτούς, ωστόσο, οι διαδηλωτές, οι οποίοι επιδιώκουν την ανατροπή της κυβέρνησης δεν θα διαπραγματευτούν την άρση της «πολιορκίας» των υπουργείων και των κρατικών υπηρεσιών, όπως δήλωσε ο ηγέτης τους Σουθέπ Ταουγκσουμπάν.

Η ουκρανική αντιπολίτευση πραγματοποιεί από το τέλος του Νοεμβρίου μαζικές διαδηλώσεις στο κέντρο του Κιέβου μετά την άρνηση του προέδρου Γιανουκόβιτς να υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, επιλέγοντας να διατηρήσει την Ουκρανία στη ρωσική ζώνη επιρροής.

Την περασμένη εβδομάδα το κίνημα διαμαρτυρίας ριζοσπαστικοποιήθηκε , δίνοντας χώρο για σκηνές αντάρτικου πόλης στο κέντρο της πρωτεύουσας . Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν την τελευταία εβδομάδα στο Κίεβο.

Ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς πρότεινε σειρά υποχωρήσεων στην αντιπολίτευση, μεταξύ των οποίων και μία αναθεώρηση του Συντάγματος και τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση, όμως οι ηγέτες της αντιπολίτευσης αντέδρασαν με καχυποψία και διατύπωσαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα για να εξασφαλίσουν την κήρυξη πρόωρων προεδρικών εκλογών.

Εξετάζεται η μετάθεση της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών

Σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης, η Εκλογική Επιτροπή της χώρας θα καλέσει την πρωθυπουργό Γινγκλάκ Σιναουάτρα να καθυστερήσει τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών, που είναι προγραμματισμένες για τις 2 Φεβρουαρίου, κατά τουλάχιστον ένα μήνα-ή δυνατόν και τέσσερις με πέντε μήνες.

Η Επιτροπή θα προτείνει την αλλαγή της ημερομηνίας διεξαγωγής τους κατά την αυριανή, προγραμματισμένη συνάντησή της με την πρωθυπουργό, δήλωσε στο δίκτυο Spring News TV ο επίτροπος Σομτσάι Σρισουθιγιακόρν.

Η Επιτροπή και η κυβέρνηση βρίσκονται εδώ και εβδομάδες σε αντιπαράθεση για την πιθανή μετάθεση της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών, τις οποίες έχει μποϊκοτάρει το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε την Παρασκευή ότι η πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Εκλογικής Επιτροπής θα πρέπει να είναι από κοινού υπεύθυνοι για την πιθανή αλλαγή της ημερομηνίας.

Ο Σομτσάι ανακοίνωσε ότι αυτό κρίνεται απαραίτητο προκειμένου «να επιλυθούν οι κοινωνικές συγκρούσεις».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή