«Τσουνάμι» διαδηλώσεων στη Βουλγαρία

«Τσουνάμι» διαδηλώσεων στη Βουλγαρία

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες Βούλγαροι συγκεντρώθηκαν χθες μπροστά από το Κοινοβούλιο της Σόφιας απαιτώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, σε μία από τις πιο έντονες διαμαρτυρίες από την έναρξη του κύματος των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, το οποίο συνεχίζεται εδώ και 56 ημέρες. 

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης του Κοινοβουλίου έπειτα από τη θερινή του παύση, την ίδια στιγμή που οι βουλευτές συζητούσαν μια σειρά τροπολογιών του Συντάγματος που πρότεινε η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Μπορίσοφ. Συμπλοκές ξέσπασαν ανάμεσα στους διαμαρτυρόμενους και στις δυνάμεις της αστυνομίας, με το υπουργείο Εσωτερικών να επιβεβαιώνει πως πραγματοποιήθηκαν οκτώ συλλήψεις διαδηλωτών.

Σε ομιλία του κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας και πολιτικός αντίπαλος του Μπορίσοφ, Ρούμεν Ράντεφ, υποστήριξε ότι η παραίτηση του πρωθυπουργού και του υπουργικού του συμβουλίου είναι η μόνη πιθανή διέξοδος από την πολιτική αναταραχή. «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να βγει η χώρα από αυτό το αδιέξοδο, εκτός από μια ειρηνική μετάβαση, με τη συνήθη πολιτική πράξη της παραίτησης, όταν έχει πλέον χαθεί η εμπιστοσύνη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ράντεφ. 

Το «όπλο» της αναθεώρησης

Επειτα από προηγούμενες δηλώσεις του, που άφηναν να ευνοηθεί ότι θα παραιτηθεί, ο Μπορίσοφ πλέον υποστηρίζει πως η διαδικασία αναθεώρησης του βουλγαρικού συντάγματος απαντά στα αιτήματα των διαδηλωτών για επανεκκίνηση του πολιτικού συστήματος. Οι επικριτές της κυβέρνησης κατηγορούν τον Μπορίσοφ πως η χρονοβόρα διαδικασία συζήτησης των συνταγματικών αναθεωρήσεων είναι μια στρατηγική κίνηση με στόχο την παραμονή του στον πρωθυπουργικό θώκο μέχρι τις προγραμματισμένες εθνικές εκλογές του Μαρτίου.

Οι διαδηλωτές, οι οποίοι συμμετέχουν σε διαμαρτυρίες εδώ και σχεδόν δύο μήνες, κατηγορούν τον 61χρονο πρωθυπουργό για πλήρη αποτυχία στην καταπολέμηση της διαφθοράς, καθώς και για κυβερνητικές διασυνδέσεις με τη μαφία και συστηματική καταστολή της ελευθερίας του λόγου. 

Την περασμένη εβδομάδα, οι διαδηλώσεις οδήγησαν στην παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης Ντάνιελ Κιρίλοφ, λόγω των έντονων αντιδράσεων απέναντι στις προτάσεις τροπολογιών του συντάγματος που συνέγραψε. Η παραίτηση του Κιρίλοφ σηματοδοτεί την πέμπτη περίπτωση υπουργού της κυβέρνησης του Μπορίσοφ που οδηγείται σε παραίτηση λόγω του κύματος των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή