Στη γραμμή Νίξον ποντάρει ο Τραμπ

Στη γραμμή Νίξον ποντάρει ο Τραμπ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προχθεσινή επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στην Κενόσα της πολιτείας Ουισκόνσιν ήταν αποκαλυπτική για τα σχέδιά του στις εννέα εβδομάδες που απομένουν μέχρι τις εκλογές. Ο Αμερικανός πρόεδρος επέλεξε αυτή τη μικρή πόλη ως σταθμό της προεκλογικής του εκστρατείας γιατί του προσέφερε το σωστό φόντο για το μήνυμα που ήθελε να εκπέμψει στο πανεθνικό ακροατήριο: εικόνες καταστροφών από τις πρόσφατες φυλετικές ταραχές και εικόνες ενός προέδρου που εγκωμιάζει τους «ήρωες» των δυνάμεων ασφαλείας.

«Νόμος και τάξη» είναι το σύνθημα που μονοπωλεί την εκστρατεία Τραμπ αυτό το διάστημα, ένα σύνθημα δανεισμένο από τον Ρίτσαρντ Νίξον, όπως σημειώνει το πρακτορείο Associated Press. Η σχετική ανάλυση μας υπενθυμίζει ότι το 1968 ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία κατάφερε να συσπειρώσει μεγάλο μέρος του λευκού εκλογικού σώματος, κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς για ανεπάρκεια σε θέματα δημόσιας ασφάλειας, στον απόηχο των μεγάλων ταραχών που πυροδότησαν ο πόλεμος του Βιετνάμ και η δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Είναι νωρίς για να αποφανθεί κανείς αν αυτή η στρατηγική έχει πιθανότητες επιτυχίας, αν και δεν λείπουν οι ενθαρρυντικές για τον Τραμπ ενδείξεις. Για πρώτη φορά εδώ και αρκετό καιρό, ο πρόεδρος ξεπέρασε τον Τζο Μπάιντεν στην παράσταση νίκης αρκετών δημοσκοπήσεων, αλλά και στις προτιμήσεις όσων παίζουν στοιχήματα πάνω στην προεδρική αναμέτρηση, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία στοιχημάτων Betfair. Ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων δίνει στον Μπάιντεν προβάδισμα περίπου έξι μονάδων, ενώ πριν από δύο εβδομάδες ήταν γύρω στις εννέα.

Δεν είναι βέβαιο, όμως, ότι αυτή η δυναμική θα διατηρηθεί το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters και της εταιρείας Ipsos, μόνο το 8% των ψηφοφόρων τοποθετεί την εγκληματικότητα στην κορυφή των προτεραιοτήτων του, έναντι 30% που θέτουν σε πρώτη μοίρα την οικονομία ή τις θέσεις εργασίας και 16% που ανησυχούν περισσότερο για το σύστημα υγείας. Το 78% των Αμερικανών εμφανίζεται πολύ ή αρκετά ανήσυχο για την πορεία της πανδημίας και το 60% θεωρεί ότι ο πρόεδρος Τραμπ ευθύνεται, τουλάχιστον εν μέρει, για τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων στις ΗΠΑ και για το παρατεταμένο κλείσιμο σχολείων και επιχειρήσεων.

Επιπλέον, υπάρχει μια οφθαλμοφανής διαφορά ανάμεσα στο 1968 και στο 2020 που θέτει εν αμφιβόλω τη στρατηγική Τραμπ: ο Νίξον δεν ήταν πρόεδρος, ενώ εκείνος είναι. «Πιστεύει κανείς ότι θα έχουμε λιγότερη βία στην Αμερική αν επανεκλεγεί ο Τραμπ;», αναρωτήθηκε ο Τζο Μπάιντεν τις προάλλες, μιλώντας σε συγκέντρωση στο Πίτσμπουργκ της Πενσιλβάνια. «Σας λέει συνέχεια ότι αν ήταν πρόεδρος, θα είσαστε ασφαλείς. Λοιπόν, είναι πρόεδρος»!

REUTERS, A.P.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή