Μόσχα: Δεν δηλητηριάσαμε τον Ναβάλνι

Μόσχα: Δεν δηλητηριάσαμε τον Ναβάλνι

1' 2" χρόνος ανάγνωσης

Το Κρεμλίνο απέρριψε την Πέμπτη τις κατηγορίες των δυτικών χωρών περί ευθύνης της Μόσχας για τη δηλητηρίαση του επικριτή του ρωσικού καθεστώτος Αλεξέι Ναβάλνι, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει βάση για επιβολή κυρώσεων για το θέμα αυτό.

Την Τετάρτη η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι ο κ. Ναβάλνι, που παραμένει σε σοβαρή κατάσταση σε γερμανικό νοσοκομείο, δηλητηριάστηκε τον Αύγουστο με τον σοβιετικού τύπου νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ σε προσπάθεια δολοφονίας του.

Μία ημέρα μετά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διέψευσε ότι η Ρωσία κρύβεται πίσω από την επίθεση στον κ. Ναβάλνι, και προειδοποίησε και άλλες χώρες να μη βιαστούν να βγάλουν συμπεράσματα.

Ο κ. Πεσκόφ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει λόγος να μελετώνται κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, σχολιάζοντας τη δήλωση της κας Μέρκελ ότι θα συμβουλευθεί τους συμμάχους της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ για την απάντηση που πρέπει να δοθεί στη δηλητηρίαση του κ. Ναβάλνι.

Την ίδια ώρα στη Γερμανία εντείνονται οι φωνές για επανεξέταση της συμφωνίας για τον αγωγό Nord Stream 2, που από το 2021 προβλέπεται να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία.

«Πρέπει να ακολουθήσουμε σκληρή πολιτική, οφείλουμε να απαντήσουμε με τη μόνη γλώσσα που ο Πούτιν καταλαβαίνει, δηλαδή τις πωλήσεις αερίου,» είπε ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου.

Πηγή: Reuters