ΗΠΑ – Νέο περιστατικό αστυνομικής βίας: Αφροαμερικανός νεκρός από ασφυξία

ΗΠΑ – Νέο περιστατικό αστυνομικής βίας: Αφροαμερικανός νεκρός από ασφυξία

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο περίπου μήνες πριν από τον θάνατο του 46χρονου Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια της αστυνομίας, ο επίσης Αφροαμερικανός Ντάνιελ Προυντ είχε χάσει τη ζωή του από δυσανάλογη αστυνομική βία στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, με τις ακριβείς συνθήκες του θανάτου του να βλέπουν τώρα το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με το οπτικοακουστικό υλικό που έδωσαν στη δημοσιότητα μέλη της οικογένειας του και ακτιβιστές, ο 41χρονος αποτελεί ένα ακόμη θύμα υπέρμετρης αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, η σύλληψη του Προυντ έλαβε χώρα στις 23 Μαρτίου, λίγο αφότου ο αδερφός του ενημέρωσε τις αρχές, ότι είχε φύγει από το σπίτι του σε κατάσταση παροξυσμού. O Προυντ αντιμετώπιζε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και μία μέρα νωρίτερα είχε επισκεφθεί νοσοκομείο λόγω των έντονων διαταραχών στην ψυχική του υγεία. Οι αστυνομικοί του Ρότσεστερ τον βρήκαν να τρέχει στους δρόμους της πόλης και τον ακινητοποίησαν. Μάλιστα, η αστυνομία είχε ενημερωθεί και από ένα ακόμη άτομο, το οποίο είχε κάνει λόγο για έναν γυμνό άνδρα, ο οποίος φώναζε ότι έχει κορωνοϊό και προσπαθούσε να μπει σε ένα ξένο αυτοκίνητο.

Κατά τη σύλληψη του, οι αστυνομικοί του φόρεσαν στο κεφάλι μία ειδική κουκούλα, ώστε να μην μπορεί να φτύνει και να δαγκώνει τους αξιωματικούς, και τον ακινητοποίησαν καταγής, κρατώντας τον μπρούμυτα στο έδαφος για δύο λεπτά. Τα πλάνα από την επεισοδιακή σύλληψη είδαν το φως της δημοσιότητας την Τετάρτη, όταν η οικογένεια του πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου, για να γίνει γνωστό το περιστατικό και να δει ο κόσμος τις μεθόδους που χρησιμοποίησαν οι αστυνομικοί κατά τις προσπάθειες τους να ακινητοποιήσουν τον άοπλο 41χρονο. Το οπτικοακουστικό υλικό προήλθε από τις κάμερες που είχαν πάνω στις στολές τους οι αξιωματικοί και πέρασε στα χέρια της οικογένειας μετά από επίσημο αίτημα συγγενών του εκλιπόντα.

Όπως αναφέρει το BBC, ο Προυντ διακρίνεται στο βίντεο να συμμορφώνεται αμέσως στις υποδείξεις των αστυνομικών και να μην αντιστέκεται καθόλου, όταν οι τελευταίοι τον ακινητοποιούν στο έδαφος με τα χέρια πίσω από την πλάτη. Παρότι ακούγεται να τους βρίζει, δείχνοντας σημάδια εκνευρισμού, δεν φαίνεται στο βίντεο να αντιστέκεται καθόλου σωματικά. Λίγο αργότερα και ενώ ο συλληφθείς έχει ησυχάσει εντελώς, ένας από τους αστυνομικούς σημειώνει ότι «τον νιώθει αρκετά κρύο». Ο 41χρονος είχε χάσει πλέον τις αισθήσεις του και γιατροί κλήθηκαν για να τον επαναφέρουν, δυστυχώς όμως ανεπιτυχώς. Τις επόμενες ημέρες ο Προυντ θα κρατηθεί στη ζωή με μηχανική υποστήριξη, από την οποία θα βγει στις 30 Μαρτίου, αφήνοντας έτσι και την τελευταία του πνοή.

Σύμφωνα με μία νεκροψία την οποία εξέτασαν δημοσιογράφοι δύο εφημερίδων του Ρότσεστερ, ο θάνατος του Προυντ συνιστά ανθρωποκτονία, η οποία προκλήθηκε από «ασφυξία στο πλαίσιο σωματικού περιορισμού», καθώς και από επιπλοκές από τη χρήση PCP, ενός ισχυρού παραισθησιογόνου ναρκωτικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή