Αλλαγές στην KGB επιβάλλει ο Λουκασένκο

Αλλαγές στην KGB επιβάλλει ο Λουκασένκο

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα ηγετικά στελέχη στην υπηρεσία ασφαλείας KGB διόρισε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, εν μέσω των έντονων διαμαρτυριών και απεργιών για τις αμφισβητούμενες εκλογές της 9ης Απριλίου, που συνεχίζονται στη χώρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Μπέλτα, ο Ιβάν Τέρτελ, πρώην επικεφαλής της επιτροπής κρατικού ελέγχου, τοποθετήθηκε επικεφαλής της KGB, ενώ ο Βαλερί Βακοτσίκ, ο οποίος έχει διατελέσει πρόεδρος της επιτροπής κρατικής ασφαλείας, διορίστηκε γραμματέας του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας. Ο στενός έλεγχος των δυνάμεων ασφαλείας της Λευκορωσίας αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας για τον Λουκασένκο, καθώς προσπαθεί να καταστείλει τη σοβαρότερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει στα 26 χρόνια του στην εξουσία.

Το τελευταίο διάστημα, οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας έχουν έρθει στο προσκήνιο της διεθνούς κοινότητας, έπειτα από δηλώσεις εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που αναφέρουν ότι έχουν λάβει εκατοντάδες αναφορές για περιπτώσεις βασανιστηρίων, ξυλοδαρμών και κακομεταχείρισης διαδηλωτών από την αστυνομία. Η κυβέρνηση της Λευκορωσίας αρνήθηκε χθες τις κατηγορίες για κατάχρηση βίας, συμπληρώνοντας πως οι δυνάμεις ασφαλείας ενήργησαν σωστά κατά των διαδηλωτών.

Εν τω μεταξύ, δύο πρώην παρουσιαστές κρατικών καναλιών της χώρας συνελήφθησαν στο Μινσκ την Τετάρτη το βράδυ, σύμφωνα με αναφορές των συγγενών τους και των τοπικών ΜΜΕ. Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ο Λουκασένκο ευχαρίστησε το ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι RT για την παροχή δημοσιογράφων ως στήριξη στα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Λευκορωσίας, έπειτα από τη μαζική απεργία εκατοντάδων Λευκορώσων εργαζομένων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της κυριαρχίας του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή