Φόβοι στο ΝΑΤΟ για απόσυρση των ΗΠΑ αν επανεκλεγεί ο Τραμπ

Φόβοι στο ΝΑΤΟ για απόσυρση των ΗΠΑ αν επανεκλεγεί ο Τραμπ

52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί σχεδόν τέσσερα χρόνια ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εκφράζεται δημοσίως εναντίον των άλλων μελών του ΝΑΤΟ, απαιτώντας οργισμένος να πληρώνουν περισσότερα για τη συλλογική άμυνα στην Ευρώπη. Ιδιωτικά, ο κ. Τραμπ έχει προχωρήσει κι άλλο, μιλώντας επανειλημμένως για απόσυρση από την 71 ετών στρατιωτική συμμαχία, σύμφωνα με όσους είναι σε γνώση των συνομιλιών.

Πλέον κυριαρχεί η ανησυχία ότι σε περίπτωση επανεκλογής του ο κ. Τραμπ ίσως έχει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει μια αμερικανική απόσυρση από το ΝΑΤΟ.

Πρόσφατες αναφορές από πρώην υπευθύνους ασφαλείας της κυβέρνησης Τραμπ έχουν αυξήσει την ανησυχία σχετικά τόσο στην Ουάσινγκτον όσο και στην Ευρώπη. Η ανησυχία βασίζεται στο σενάριο ενθάρρυνσης του κ. Τραμπ από τυχόν επανεκλογή του, ενώ πλέον θα περιστοιχίζεται από δεύτερης διαλογής συμβούλους εθνικής ασφαλείας, ώστε πλέον να προχωρήσει σε υποβάθμιση ή εξ ολοκλήρου απόσυρση της αμερικανικής συμμετοχής στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.

Οι ίδιες πηγές προειδοποιούν ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές παγκόσμιας στρατηγικής εδώ και αρκετές γενιές, αλλά και μεγάλη νίκη για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πηγή: The New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή