Προεκλογικού… αρώματος πιέσεις για εμβόλιο

Προεκλογικού… αρώματος πιέσεις για εμβόλιο

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υγειονομικοί φορείς στις ΗΠΑ ενημερώθηκαν χθες από το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων και Πρόληψης (CDC) να αναμένουν στις αρχές Νοεμβρίου περιορισμένο αριθμό δόσεων εμβολίου κατά της CΟVID-19, προκειμένου να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα το υγειονομικό προσωπικό και τα μέλη ομάδων υψηλού κινδύνου. Η ανακοίνωση, αντί να γεμίσει αισιοδοξία τους ειδικούς, προκάλεσε έντονη ανησυχία. Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η επίσπευση της ανάπτυξης του εμβολίου είναι προϊόν πολιτικών πιέσεων από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ώστε να διατεθεί πριν από τις προεδρικές εκλογές. Αυτή η υπερβολική επιτάχυνση, φοβούνται οι ειδικοί, πιθανώς να οδηγήσει τους ελεγκτικούς φορείς στο να υπερκεράσουν ορισμένες δοκιμασίες για την ασφάλειά του. 
Την ίδια στιγμή, οι φαρμακευτικοί κολοσσοί GlaxoSmithKline και Sanofi ανακοίνωσαν ότι σύντομα θα ξεκινήσουν την κλινική δοκιμή του δικού τους εμβολίου σε 440 υγιείς Αμερικανούς. Τα πρώτα συμπεράσματα αναμένονται τον Δεκέμβριο. Αν όλα ευοδωθούν, οι δύο φαρμακοβιομηχανίες έχουν συνδυαστικά την ικανότητα παρασκευής ενός δισ. δόσεων το 2021.

Στον Καναδά, η χρήση μάσκας συνιστάται ακόμα και για τα ερωτικά παιχνίδια. Η επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της χώρας, δρ Τερέζα Ταμ, σε δημόσια ανακοίνωσή της αναγνωρίζει πόσο περίπλοκο είναι το θέμα της σεξουαλικής επαφής στην εποχή της CΟVID-19 και συνιστά οι ερωτικοί σύντροφοι να φορούν μάσκα όταν φιλιούνται και να αποφεύγουν τη συνεύρεση όταν ο/η σύντροφός τους έχει συμπτώματα ύποπτα για COVID-19. Η πιθανότητα μετάδοσης του κορωνοϊού από κολπικά υγρά ή σπέρμα είναι απειροελάχιστη, επισήμανε η ειδικός.

H Nορβηγίδα πρωθυπουργός Ερνα Σόλμπεργκ, σε ειδική συνέντευξη Τύπου για παιδιά, τους εξήγησε ότι είναι φυσιολογικό να φοβούνται και τα διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα υπάρχει εμβόλιο. Επίσης, σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός Παιδιών και Οικογένειας Νελ Ινγκολφ Ρόπσταντ καθησύχασε τα παιδιά ότι η Νορβηγία έχει επάρκεια σε σαπούνι για όσο διαρκέσει η πανδημία. 
Μια πολύ πιο δυσάρεστη αλήθεια αποκάλυψε χθες η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Σε έκθεσή της διαπιστώνεται ότι τα μισά προσφυγόπουλα παγκοσμίως δεν πηγαίνουν σχολείο, κατάσταση που κινδυνεύει να επιδεινωθεί λόγω της πανδημίας. Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζεται για τα κορίτσια, τα οποία ούτως ή άλλως πηγαίνουν σπανιότερα στο σχολείο και είναι δύο φορές λιγότερο πιθανό να συνεχίσουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τέλος, σάλο προκάλεσε στην Αυστραλία το βίντεο της σύλληψης μιας νεαρής εγκύου στην πόλη Μπαλαρά, της πολιτείας της Βικτόρια. Η νεαρή γυναίκα κατηγορήθηκε ότι παρακινούσε τον κόσμο, μέσω Facebook, να συμμετάσχει σε διαδήλωση κατά του lockdown. Οι αστυνομικοί τής φορέσαν χειροπέδες ενώ φορούσε πιτζάμες και έκλαιγε, υπό τα έκπληκτα βλέμματα του συντρόφου της και των δύο μικρών παιδιών της. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή