Υπογράφεται οικονομική συμφωνία Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου

Υπογράφεται οικονομική συμφωνία Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμφωνία οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου αναμένεται να υπογραφεί το απόγευμα της Παρασκευής (11 το πρωί ώρα Ουάσιγκτον) στον Λευκό Οίκο παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η συμφωνία επετεύχθη την Πέμπτη κατά την συνάντηση του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Αβντουλάχ Χότι που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας των ΗΠΑ για την επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου.

Οπως αναφέρουν τα σερβικά ΜΜΕ οι δύο αντιπροσωπείες αργά την Πέμπτη με τη διαμεσολάβηση του ειδικού απεσταλμένου του προέδρου Τραμπ για το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, Ρίτσαρντ Γκρένελ, έδωσαν τη συγκατάθεση τους για το τελικό κείμενο του Συμφώνου οικονομικής συνεργασίας. Είχε προηγηθεί ολοήμερη σκληρή διαπραγμάτευση όπου, σύμφωνα με την σερβική πλευρά, έγιναν και προσπάθειες να ενταχθούν στο κείμενο και διατάξεις που υποδήλωναν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από την Σερβία.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στα σερβικά ΜΜΕ υποστήριξε ότι στο πρώτο κείμενο που κατέθεσε προς διαπραγμάτευση η αμερικανική πλευρά υπήρχε άρθρο που αναφερόταν στην αμοιβαία αναγνώριση Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας. «Κατέστησα σαφές στους οικοδεσπότες αλλά και στην αντιπροσωπεία της Πρίστινας ότι δεν πρόκειται να υπογράψω συμφωνία που αντίκειται σε άρθρα του Συντάγματος της Σερβίας και να αποδεχθώ αναγνώριση της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου», υπογράμμισε ο Βούτσιτς και ανέφερε ότι στα κείμενα που ακολούθησαν απαλείφθηκε η επίμαχη παράγραφος. Ο κ. Γκρένελ, ωστόσο, με ανάρτηση του στο twitter διευκρίνισε ότι ουδέποτε τέθηκε θέμα αμοιβαίας αναγνώρισης και η συζήτηση επικεντρώθηκε σε οικονομικά θέματα.

Στη συνάντηση την Πέμπτη των αντιπροσωπειών στον Λευκό Οίκο συμμετείχε και η κόρη του προέδρου των ΗΠΑ Ιβάνκα Τράμπ. Ο κ. Βούτσιτς αποκάλυψε ότι η Ιβάνκα Τραμπ αναφέρθηκε στην επιχειρηματικότητα και ιδιαίτερα στο ρόλο των γυναικών. Σέρβος πρόεδρος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ιβάνκα Τραμπ να επισκεφθεί πολύ σύντομα την Σερβία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή