Η Ρωσία παραβίασε τη σύμβαση περί χημικών όπλων στην υπόθεση Ναβάλνι, λένε Βρετανία και Γερμανία

Η Ρωσία παραβίασε τη σύμβαση περί χημικών όπλων στην υπόθεση Ναβάλνι, λένε Βρετανία και Γερμανία

51" χρόνος ανάγνωσης

Λονδίνο και Βερολίνο συμφώνησαν να συνεργαστούν για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για την υπόθεση δηλητηρίασης του αντιπολιτευόμενου Ρώσου πολιτικού Αλεξέι Ναβάλνι, θεωρώντας ότι η χρήση του νευροτοξικού παράγοντα Νόβιτσοκ συνιστά παραβίαση της Σύμβασης περί Χημικών Οπλων, δήλωσε την Παρασκευή το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Βρετανός υπουργός Ντόμινικ Ράαμπ επικοινώνησε με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας την Πέμπτη, και εκπρόσωπος του Φόρειν Οφις δήλωσε την Παρασκευή ότι οι δύο υπουργοί συμφώνησαν πως κάθε χρήση του Νόβιτσοκ αποτελεί παραβίαση της διεθνούς σύμβασης, άρα και θέμα παγκόσμιας ανησυχίας.

Πρόσθεσε ότι αποφασίστηκε συνεργασία Λονδίνου και Βερολίνου μαζί με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (που επίσης εξέφρασε σχετική ανησυχία την Πέμπτη) για να κριθεί η ευθύνη της Ρωσίας βάσει των διεθνών υποχρεώσεών της.

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Πέμπτη ότι κακώς βιάζεται η Δύση να της αποδώσει ευθύνες για τη δηλητηρίαση του σε κωματώδη κατάσταση ευρισκόμενου κ. Ναβάλνι, ενώ την Παρασκευή ζήτησε απο τη Γερμανία να συνεργαστεί με τη Ρωσία για τη διακρίβωση των αιτίων της περιπέτειας του Ρώσου πολιτικού.

Με πληροφορίες από Reuters