ΗΠΑ: Λευκή καθηγήτρια και ακτιβίστρια προσποιούταν επί χρόνια ότι είναι μαύρη

ΗΠΑ: Λευκή καθηγήτρια και ακτιβίστρια προσποιούταν επί χρόνια ότι είναι μαύρη

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υιοθετώντας μία ψεύτικη φυλετική ταυτότητα για χρόνια, η επίκουρη καθηγήτρια Αφροαμερικανικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον, Τζέσικα Κρουγκ, πορεύθηκε στο ερευνητικό πεδίο και τη ζωή της γενικότερα επί χρόνια ως μαύρη, ενώ στην πραγματικότητα είναι μία λευκή Εβραία γυναίκα από το Κάνσας Σίτι. Όντας… μαύρη, η Κρουγκ έλαβε οικονομική ενίσχυση από διάφορα πολιτιστικά ιδρύματα, όπως είναι το Κέντρο Schomburg για την Έρευνα για τη Μαύρη Κουλτούρα, το οποίο την ενίσχυσε οικονομικά κατά τη συγγραφή του βιβλίου της για το εμπόριο σκλάβων. Η περίπτωση της καθηγήτριας θυμίζει την περίπτωση της Ρέιτσελ Ντόλεζαλ, μίας λευκής ακτιβίστριας που υποστήριζε για χρόνια ότι είναι μαύρη, μέχρι η αλήθεια να δει το φως της δημοσιότητας με παρέμβαση των γονιών της, το 2015.

Με ένα κείμενο που φέρει την υπογραφή της, το οποίο δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή πλατφόρμα Medium, η καθηγήτρια απολογήθηκε για την πορεία που ακολούθησε κατά την ενήλικη ζωή της, βγάζοντας από πάνω της την πραγματική της ταυτότητα και αντικαθιστώντας τη με διάφορες «μαύρες» τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Όπως αναφέρεται στο κείμενο που φέρεται να έγραψε η ίδια, σε κλιμακούμενο βαθμό κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής της, η Κρουγκ υποδύθηκε τη μαύρη από τη Βόρεια Αφρική, στη συνέχεια τη μαύρη με αμερικάνικες ρίζες και τέλος τη μαύρη από το Μπρονξ με ρίζες από την Καραϊβική.

Σε μία καθαρή περίπτωση αυτοκαταγγελίας, η καθηγήτρια χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της παράδειγμα των αμέτρητων τρόπων με τους οποίους οι μη μαύροι συχνά χρησιμοποιούν τις μαύρες ταυτότητες και κουλτούρες προς ίδιον όφελος, με τις πράξεις τους να αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα εκμεταλλευτικής και καταχρηστικής συμπεριφοράς απέναντι σε μειονοτικές πληθυσμιακές ομάδες. 

Δραστηριοποιούμενη και σε κύκλους ακτιβιστών με το ψευδώνυμο Τζέσικα Λα Μπομπαλέρα, η Κρουγκ απογοήτευσε με την αποκάλυψη της και τους συντρόφους της στις ακτιβιστικές της δράσεις, με ορισμένους εκ των οποίων να δηλώνουν δημόσια την ενόχληση τους. «Προδομένος και ανόητος», δήλωσε ενδεικτικά στο Twitter ο συγγραφέας Ρόμπερτ Τζόουνς.

Η καθηγήτρια επικαλέστηκε την τραυματική παιδική της ηλικία και τα συνακόλουθα ψυχολογικά της προβλήματα ως αιτία για την επιλογή της, αναγνωρίζοντας όμως ότι ούτε το δύσκολο παρελθόν της μπορεί να δικαιολογήσει τη συμπεριφορά της. Συγκεκριμένα, στο κείμενο της τονίζει ότι τα ψυχολογικά της προβλήματα δεν μπορούν ούτε να εξηγήσουν, ούτε να δικαιολογήσουν, ούτε να αγνοήσουν το γεγονός, ότι η κριτική που ασκούσε προς κάθε μη μαύρο άνθρωπο που εκμεταλλεύεται τους μαύρους, συνυπήρχε με μία αντίστοιχη συμπεριφορά από την πλευρά της, καθώς η ψευδής ταυτότητα της ήταν αποκλειστικά φτιαγμένη από τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαίτερες κουλτούρες των μαύρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή