Έρευνα στο Lancet: «Ασφαλές και χωρίς παρενέργειες» το ρωσικό εμβόλιο

Έρευνα στο Lancet: «Ασφαλές και χωρίς παρενέργειες» το ρωσικό εμβόλιο

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς «σοβαρές παρενέργειες» διαπιστώνεται το ρωσικό εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού, γνωστό και ως «Sputnik V», όπως αναφέρεται σε άρθρο που δημοσιεύεται στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet».

Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει κατόπιν έρευνας που διενεργήθηκε από τους επιστήμονες σε δύο νοσοκομεία της Ρωσίας, με τη συμμετοχή 76 εθελοντών, ηλικίας 18 έως 60 ετών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το εμβόλιο ήταν «ασφαλές», καθώς «δεν καταγράφηκαν σοβαρές παρενέργειες» και «παρήγαγε αντισώματα».

«Οι δοκιμές δεν διαπίστωσαν την ύπαρξη σοβαρών αρνητικών παρενεργειών και επιβεβαίωσαν ότι οι συμμετέχοντες παρήγαγαν αντισώματα» αναφέρεται, μεταξύ άλλων.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι απαιτούνται ευρείες και μακροπρόθεσμες δοκιμές, όπως και περαιτέρω παρακολούθηση των εθελοντών, προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου.

Υπενθυμίζεται ότι το «Sputnik V» κατέστη το πρώτο εγκεκριμένο εμβόλιο εναντίον του κορωνοϊού, καθώς οι ρωσικές αρχές άναψαν το πράσινο φως για τη χρήση του μόλις τον Αύγουστο.

Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, υποστήριξε ότι η πλήρης παραγωγή του εμβολίου θα ξεκινήσει εντός του Σεπτεμβρίου, με τη Μόσχα να ετοιμάζεται να προχωρήσει σε εξαγωγές από τον Νοέμβριο.

Παρά τη ρωσική ευφορία, πάντως, η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να εγείρει σημαντικούς προβληματισμούς και επιφυλάξεις για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του «Sputnik V».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή