ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΑΒΑΛΝΙ

Επιμένει το νοσοκομείο του Ομσκ πως δεν δηλητηριάστηκε ο Ναλβάνι

Επιμένει το νοσοκομείο του Ομσκ πως δεν δηλητηριάστηκε ο Ναλβάνι

Ρώσος γιατρός του νοσοκομείου στο Ομσκ απέρριψε την ιατρική διάγνωση που έγινε στον Αλεξέι Ναβάλνι, στη Γερμανία, σύμφωνα με την οποία δηλητηριάστηκε με νευροτοξικό παράγοντα.

«Η κατάσταση στην οποία περιήλθε ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ενδέχεται να έχει προκληθεί είτε από κάποια διατροφική δίαιτα είτε από χρήση αλκοόλ, ή από άγχος και υπερκόπωση, αλλά ακόμη και από πυρετό που να προκλήθηκε από μακροχρόνια παραμονή στον ήλιο» ισχυρίστηκε ο Ρώσος γιατρός Αλεξάντρ Σαμπάγιεφ, επικεφαλής τοξικολόγος στην περιοχή του Ομσκ και στο νοσοκομείο που νοσηλεύθηκε ο Ναβάλνι.

«Οι οποιοιδήποτε εξωτερικοί παράγοντες θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια αιφνίδια επιδείνωση. Ακόμα και η έλλειψη πρωινού γεύματος» , δήλωσε ο Σαμπάγεφ, επισημαίνοντας ότι «τα νεφρά του, οι πνεύμονές του και το συκώτι του δεν υπέστησαν καμία βλάβη, πράγμα που σημαίνει ότι στον οργανισμό του δεν βρέθηκε καμία τοξική ουσία».

«Δεν υπήρξαν βλάβες στα όργανά του αυτά, όταν εισήχθη στο νοσοκομείο, αλλά ούτε και καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του σε αυτό και μετά. Επίσης, όλες οι τοξικολογικές εξετάσεις που έγιναν δεν εντόπισαν κάποια τοξική ουσία. Από αυτό μπορούμε να συμπεράνουμε ότι στον οργανισμό του ασθενούς δεν υπήρξε καμία τοξική ουσία» πρόσθεσε ο Σαμπάγεφ.

«Αξιολογήσαμε δύο καταστάσεις, τι θα μπορούσε να εισέλθει σ                  τον οργανισμό του και πώς ο οργανισμός αντιδρά σε δηλητήριο. Ο οργανισμός του δεν αντέδρασε στο δηλητήριο, δηλαδή δηλητήριο δεν υπήρχε. Αυτά είναι προφανή πράγματα» επιχειρηματολόγησε.

«Η θεραπεία ασθενούς που δηλητηριάσθηκε με ουσία που ανήκει στην οικογένεια Novichok διαφέρει από την θεραπεία ασθενούς ο οποίος διαγνώσθηκε ότι πάσχει από “μεταβολική νόσο” στο νοσοκομείο της πόλης Ομσκ», δήλωσε ο Σαμπάγεφ.

Επίσης, ανέφερε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοι του στο Ομσκ διέγνωσαν στον Ναβάλνι «μεταβολική νόσο, που εκδηλώθηκε με διαταραχή του μεταβολισμού». 

«Τα περιστατικά με μεταβολική νόσο σε κωματώδη κατάσταση, δεν είναι σπάνια και η περίπτωση του Ναβάλνι δεν ήταν η μοναδική από κλινικής απόψεως» κατέληξε.