ΚΟΣΜΟΣ

Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα

nees-kyroseis-ton-ipa-sti-venezoyela

Κυρώσεις σε ακόμη τέσσερις αξιωματούχους της Βενεζουέλας επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο της ασκούμενης πίεσης προς την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο.

Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, τα περιοριστικά μέτρα αφορούν –μεταξύ άλλων- δύο μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου, τα οποία είναι αρμόδια για την επιτήρηση της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στη χώρα της Λατινικής Αμερικής είναι προγραμματισμένες για τις 6 Δεκεμβρίου του 2020.

Ωστόσο, η ηγεσία της αντιπολίτευσης, υπό τον Χουάν Γκουαϊδό, έχει καλέσει τους πολίτες να «μποϊκοτάρουν» την εκλογική αναμέτρηση, την οποία χαρακτηρίζουν ως προσχηματική.

Τον Ιανουάριο του 2019, ο Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε ως προσωρινός πρόεδρος της Βενεζουέλας, μία κίνηση η οποία χαιρετίστηκε αμέσως από τις ΗΠΑ και δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο.

Από την πλευρά του, ο Μαδούρο έσπευσε να χαρακτηρίσει την παραπάνω εξέλιξη ως πραξικόπημα, ενώ κατηγόρησε τον Γκουαϊδό ότι δρα κατ’ εντολή της Ουάσιγκτον, η οποία επιθυμεί να υφαρπάξει τους πόρους της χώρας.