ΠΟΥ: Το 2021 ο μαζικός εμβολιασμός

ΠΟΥ: Το 2021 ο μαζικός εμβολιασμός

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν θα πραγματοποιηθούν εκτεταμένοι εμβολιασμοί κατά της COVID-19 πριν από τα μέσα της επόμενης χρονιάς, ανακοίνωσε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, διαψεύδοντας τις ελπίδες, αλλά και σχετικές εξαγγελίες πολιτικών ηγετών σε ολόκληρο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Η Μάργκαρετ Χάρις, εκπρόσωπος Τύπου του οργανισμού, έκανε χθες τη σχετική ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη σημασία που έχει η ολοκλήρωση όλων των ελέγχων ώστε να καταστεί απολύτως βέβαιο ότι τα νέα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. «Η φάση 3 της κλινικής δοκιμής, την οποία ήδη διεξάγουν πολλά υποψήφια εμβόλια, πρέπει να διαρκέσει περισσότερο, ώστε να δούμε αφενός πόσο αποτελεσματικά και αφετέρου πόσο ασφαλή είναι τα εμβόλια», κατέληξε. Ταυτόχρονα, δημοσιεύθηκαν χθες στο περιοδικό The Lancet τα πρώτα αποτελέσματα του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V, από τις φάσεις 1 και 2 της κλινικής δοκιμής. Oπως διαπιστώνεται, το εμβόλιο πυροδότησε ανοσοποιητική αντίδραση στους 39 υγιείς εθελοντές, χωρίς να προκαλέσει σημαντικές παρενέργειες. 

Δεν πρόλαβε να χτυπήσει το κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς και ήδη ο Γάλλος υπουργός Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ ανακοίνωσε χθες ότι έκλεισαν 22 σχολεία στη Γαλλία και στις υπερπόντιες κτήσεις της. Ο  εντοπισμός τριών κρουσμάτων σε μια σχολική μονάδα επιβάλλει το άμεσο κλείσιμό της. 

Η Βραζιλία έχει πλέον καταγράψει πάνω από 4 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα και περισσότερους από 124.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19. Κατά πόδας την ακολουθεί η Ινδία, που χθες ανακοίνωσε 80.000 νέες λοιμώξεις. Τα συνολικά κρούσματα στην Ινδία ανέρχονται σε 3,94 εκατ. και οι θάνατοι σε 68.472.

Αισιόδοξα τα νέα από το επιστημονικό πεδίο, καθώς ο φαρμακευτικός κολοσσός Roche έλαβε επείγουσα έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για ένα διαγνωστικό τεστ που εντοπίζει και ξεχωρίζει τον κορωνοϊό από τα στελέχη του ιού της γρίπης, λύνοντας τα χέρια των γιατρών όσον αφορά τη διάγνωση.

Τέλος, Ιταλοί ειδικοί σε μελέτη τους επισημαίνουν ότι ο χρόνος που χρειάζεται για να εξαλειφθεί ο κορωνοϊός από τον ανθρώπινο οργανισμό είναι κατά μέσον όρο 30 ημέρες μετά το πρώτο θετικό μοριακό τεστ και 36 ημέρες μετά τα πρώτα συμπτώματα. Οι Ιταλοί ειδικοί εκτιμούν ότι όσοι αρρώστησαν θα πρέπει να κάνουν ένα δεύτερο μοριακό τεστ αφού περάσουν τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες μετά το πρώτο, προκειμένου να βεβαιωθούν ότι έχει εξαφανιστεί πια ο κορωνοϊός από τον οργανισμό τους και έτσι να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο εξάπλωσής του εν αγνοία τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή