Καραντίνα πέντε αντί 14 ημερών εξετάζει η Γερμανία

Καραντίνα πέντε αντί 14 ημερών εξετάζει η Γερμανία

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Διακομματική είναι η αποδοχή της πρότασης του Γερμανού λοιμωξιολόγου Κρίστιαν Ντρόστεν να περιοριστεί η υποχρεωτική καραντίνα, από 14, σε πέντε ημέρες. Ο Χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και δυνάμει διάδοχος της Αγκελα Μέρκελ (CDU), Αρμιν Λάσετ, συμφώνησε χθες με το μέτρο, υπό τον όρο ότι θα δώσουν το πράσινο φως οι ειδικοί, ενώ και ο αρμόδιος βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Καρλ Λάουτερμπαχ, χαρακτήρισε την πρόταση πολύ λογική. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) εκτιμούν ότι μια τέτοια απόφαση θα στερούσε την επιχειρηματολογία από τους αρνητές του κορωνοϊού και στην εξέλιξη συναινεί και η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). 

Μέχρι σήμερα, η καραντίνα στη Γερμανία ανέρχεται σε 14 ημέρες όταν υπάρχει η υποψία ότι κάποιος έχει μολυνθεί από τον ιό. Ωστόσο, τόσο ο Λάσετ όσο και ο Λάουτερμπαχ τάχθηκαν χθες υπέρ της μείωσης αυτού του διαστήματος σε πέντε ημέρες. «Θεωρώ πως έχει νόημα να περιοριστεί το διάστημα της καραντίνας σε πέντε ημέρες», δήλωσε στην εφημερίδα Welt ο Λάουτερμπαχ, o οποίος παραδέχθηκε ότι θα είναι δύσκολο να εξηγήσουν οι πολιτικοί στους πολίτες γιατί έγινε αυτή η αλλαγή. 

Ο Ντρόστεν είχε προτείνει το μέτρο ήδη από τον Αύγουστο σε άρθρο του στη Zeit: «Αν δει κανείς τα νέα στοιχεία για την επώαση του ιού, αρκεί μια απομόνωση πέντε ημερών για όσους έχουν βρεθεί σε εστίες», είχε γράψει χαρακτηριστικά. Στο δημοφιλές του podcast, ο Ντρόστεν επανέφερε αυτή την εβδομάδα την πρόταση, ειδικά μετά το άνοιγμα των σχολείων. Προς το παρόν το υπουργείο Υγείας μελετά την πρότασή του, αλλά όλα συνηγορούν ότι η αλλαγή θα υλοποιηθεί σύντομα. 

«Γνωρίζουμε ότι πέντε ημέρες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων δεν είναι πλέον κάποιος μεταδοτικός, ακόμη και αν το τεστ είναι θετικό», είπε χθες ο Λάουτερμπαχ. Το ίδιο είχε ισχυριστεί και ο Ντρόστεν. «Η περίοδος μετάδοσης ξεκινάει δύο ημέρες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων και τελειώνει τέσσερις ή πέντε ημέρες μετά την εμφάνισή τους», ανέφερε, αναγνωρίζοντας πάντως ότι η πρωτοβουλία του για την αλλαγή βρίσκεται στο επιστημονικό όριο της Λοιμωξιολογίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή