Μπάιντεν εναντίον ρατσισμού

Μπάιντεν εναντίον ρατσισμού

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Φθάνουμε τελικά στο σημείο όπου καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε το προπατορικό αμάρτημα αυτής της χώρας, που έχει ηλικία 400 χρόνων: τη δουλεία και όλα τα κατάλοιπά της». Με αυτά τα λόγια, ο Δημοκρατικός υποψήφιος για την προεδρία Τζο Μπάιντεν έδωσε το στίγμα του μιλώντας με ηγέτες της μαύρης κοινότητας σε εκκλησία της Κενόσα, της μικρής πόλης στην πολιτεία Ουισκόνσιν που βρέθηκε στο κέντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης ύστερα από τον βαρύτατο τραυματισμό του 29χρονου μαύρου Τζέικομπ Μπλέικ από επτά σφαίρες λευκού αστυνομικού στην πλάτη.

Προηγουμένως ο Μπάιντεν είχε συναντηθεί με την οικογένεια του Μπλέικ, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται, παράλυτος από τη μέση και κάτω. Σε αντίθεση με τον Δημοκρατικό υποψήφιο, ο Ντόναλντ Τραμπ όχι μόνο απέφυγε να συναντηθεί με την οικογένεια του Μπλέικ, αλλά δεν ανέφερε ούτε το όνομά του σε καμία ομιλία του όταν επισκέφθηκε την πόλη, την περασμένη Τρίτη. 

Καθώς η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο υποψηφίων μπαίνει στην πιο εντατική φάση της, ο Μπάιντεν αναμενόταν να εκφωνήσει ομιλία, χθες το βράδυ, από την οικία του, στο Ουίλμινγκτον της πολιτείας Ντέλαγουερ. Αντικείμενο της ομιλίας θα ήταν η διαχείριση της σκληρά δοκιμαζόμενης, εξαιτίας της πανδημίας, αμερικανικής οικονομίας από την κυβέρνηση Τραμπ. 

«Χαμένοι» και «κορόιδα»

Στο μεταξύ, νέες φωτιές άναψε δημοσίευμα του περιοδικού The Atlantic, το οποίο εμφανίζει τον Τραμπ να χαρακτηρίζει «χαμένους» και «κορόιδα» Αμερικανούς στρατιώτες που έπεσαν στο πεδίο της μάχης. Το δημοσίευμα, που επικαλείται πηγές από το υπουργείο Αμυνας και τον στρατό, αναφέρεται στην ακύρωση προγραμματισμένης επίσκεψης του Τραμπ στο αμερικανικό στρατιωτικό νεκροταφείο βόρεια του Παρισιού, τον Νοέμβριο του 2018, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος επισκεπτόταν τη Γαλλία για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. «Γιατί πρέπει να πάω σε αυτό το νεκροταφείο; Είναι γεμάτο χαμένους», φέρεται να είχε δηλώσει. 

Ο ίδιος ο Τραμπ επέμεινε ότι η ματαίωση της επίσκεψης στο νεκροταφείο οφειλόταν αποκλειστικά στις κακές καιρικές συνθήκες. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, δήλωσε: «Είμαι έτοιμος να ορκιστώ ότι ποτέ δεν είπα κάτι τέτοιο για τους νεκρούς ήρωές μας. Ποιο ζώο θα μπορούσε να πει κάτι τέτοιο;»

Στο ίδιο δημοσίευμα, το περιοδικό Atlantic αναφέρεται σε περιστατικό του 2017, όταν ο Τραμπ επισκέφθηκε το Εθνικό Κοιμητήριο του Αρλινγκτον, στη Βιρτζίνια, μαζί με τον στρατηγό των πεζοναυτών Τζον Κέλι, ο οποίος χρημάτισε υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας και προσωπάρχης του Λευκού Οίκου επί Τραμπ και είχε χάσει ένα γιο στο Αφγανιστάν, το 2010. Μπροστά στον τάφο του υιού Κέλι, ο πρόεδρος φέρεται να στράφηκε στον πατέρα του νεκρού και να αναρωτήθηκε: «Δεν το καταλαβαίνω. Τι νόημα είχε όλο αυτό;»

Πηγή: REUTERS, A.P.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή