Αποψη: Η αυτοδιάθεσή μας είναι το μόνο κλειδί για την ειρήνη

Αποψη: Η αυτοδιάθεσή μας είναι το μόνο κλειδί για την ειρήνη

4' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

MARWAN E. TOUBASSI*

Στην καθημερινή μας ζωή, εμείς, ο παλαιστινιακός λαός, υπομένουμε την ιστορική αδικία και αντιμετωπίζουμε μια κατάφωρη επίθεση στα δικαιώματά μας, στην αξιοπρέπεια στην πατρίδα μας, και αυτό είναι το αποτέλεσμα ενός συνεχιζόμενου 72ετούς ρατσιστικού αποικιακού έργου που μας θυμίζει τους λαούς που στο παρελθόν νίκησαν όλες τις εκφάνσεις του ναζισμού και της αποικιοκρατίας και, πετυχαίνοντας τους στόχους της εθνικής απελευθέρωσης και ανεξαρτησίας, στάθηκαν αλληλέγγυοι με την Παλαιστίνη, με τους αραβικούς λαούς που εξακολουθούν να θεωρούν το παλαιστινιακό ζήτημα κύριο ζήτημά τους, προσφέροντας τη στήριξή τους στο δικαίωμα των Παλαιστινίων να χρησιμοποιήσουν όλες τις νόμιμες μορφές αντίστασης έναντι της κατοχής, των διωγμών και των φυλετικών διακρίσεων, και αντιτίθενται στη συνεχιζόμενη αποικιακή ισραηλινή εκστρατεία κλοπής των εδαφών μας και αποστέρησης της άσκησης των εθνικών και πολιτικών δικαιωμάτων μας.

Η διαδικασία απογύμνωσης του παλαιστινιακού λαού από τα δικαιώματά του έφτασε σε μια καμπή με την πρόσφατη κίνηση του Ισραήλ για περαιτέρω προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών, με βάση το σχέδιο Τραμπ – Νετανιάχου, γνωστό ως «Συμφωνία του Αιώνα». Τα χαρακτηριστικά αυτού του σχεδίου αντικατοπτρίζουν το σιωνιστικό όραμα που στοχεύει στον έλεγχο ολόκληρης της γης της Παλαιστίνης, εμπνευσμένο από τον Theodor Herzl. Είναι ένα αμερικανικό – ισραηλινό ρατσιστικό σχέδιο που αψηφά τις αρχές της αυτοδιάθεσης που εδράζουν στη δικαιοσύνη. Αντικατοπτρίζει επίσης την πλήρη αμερικανική προκατάληψη, υποστηρίζοντας τους ρατσιστικούς επεκτατικούς ισραηλινούς στόχους, σε μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπιστικών αξιών, των συνθηκών και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Η βαρύτητα αυτού του σχεδίου είναι πρόδηλη υπό το πρίσμα του Νόμου του Εθνους του Ισραήλ, ο οποίος αναφέρει ότι «η άσκηση του δικαιώματος αυτοδιάθεσης στο κράτος του Ισραήλ είναι ξεχωριστό δικαίωμα του εβραϊκού λαού». Καθώς το Ισραήλ επεκτείνει την εξουσία του σε ολόκληρα τα παλαιστινιακά εδάφη, αρνείται τα αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού να παραμείνει και να ασκήσει κυριαρχία επί της γης του στη θεωρία και στην πράξη. Υπονομεύει επίσης τη διεθνή νομιμότητα και ενισχύει ένα νομικό σύστημα που βασίζεται σε θεσμικές διακρίσεις, απαρτχάιντ και ανισότητες σε ολόκληρη την ιστορική Παλαιστίνη. Ο παλαιστινιακός λαός σε όλα τα μέρη της ύπαρξής του, στην πατρίδα του και στη διασπορά, είναι ενωμένος σήμερα κάτω από το αλεξήλιο της PLO (ΟΑΠ) έναντι αυτού του σχεδίου της ισραηλινής κατοχής που συνεχίζει να καταπατά τα δικαιώματά του. Οι αραβικοί λαοί συνεχίζουν επίσης να υποστηρίζουν τον παλαιστινιακό λαό και τον σκοπό του και να αντιτίθενται στις ισραηλινές πρακτικές στην Παλαιστίνη και στα κατεχόμενα συριακά υψίπεδα του Γκολάν, παρά την απροθυμία και τον δισταγμό ορισμένων από τις κυβερνήσεις τους.

Ευελπιστούμε ότι οι λαοί και οι υποστηρικτές της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτόν τον κόσμο, και συγκεκριμένα στην ευρωπαϊκή ήπειρο, θα συνεχίσουν να στέκονται σήμερα αλληλέγγυοι προς την Παλαιστίνη υποστηρίζοντας το δικαίωμα των Παλαιστινίων να χρησιμοποιούν όλες τις νόμιμες μορφές αντίστασης στους διωγμούς και στις φυλετικές διακρίσεις. Είναι δικαίωμά μας να αγωνιζόμαστε για μποϊκοτάζ, τερματισμό των επενδύσεων και κυρώσεων κατά του Ισραήλ ως αποικιακής κατοχής. Αυτές οι μέθοδοι αποτελούν εργαλεία ενός ειρηνικού αγώνα που χρησιμοποιήθηκαν επιτυχώς από τους Ιρλανδούς, τους Ινδούς και τους λαούς της Νότιας Αφρικής στον δίκαιο αγώνα τους ενάντια στην αποικιοκρατία και στην τυραννία. Σήμερα, αυτές οι μαχητικές μέθοδοι χρησιμοποιούνται από μαύρους Αμερικανούς που ζητούν μποϊκοτάζ των θεσμών που συμβάλλουν στη δίωξη και στην καταπίεσή τους.

Ολες οι πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση Νετανιάχου και η κυβέρνηση Τραμπ έχουν καταδικαστεί από τις περισσότερες χώρες που είναι συνδεδεμένες με τα Ηνωμένα Εθνη και θα παραμείνουν παράνομες. Ο περιορισμός των αντιδράσεων σε δυσάρεστες διπλωματικές δηλώσεις και επίσημες καταγγελίες δεν θα εμποδίσει το Ισραήλ να εκδιώξει τον παλαιστινιακό λαό και να δημεύσει τη γη του, καθώς σοβαρά βήματα σε αυτόν τον τομέα πρέπει να περιλαμβάνουν διεθνή πολιτική, νομική και ηθική υποστήριξη στον παλαιστινιακό λαό, στον αγώνα του για ελευθερία και κυριαρχία επί της γης του, όπως θα έπρεπε. Αυτά πρέπει να περιλαμβάνουν μια σειρά βημάτων για μποϊκοτάζ και επιβολή κυρώσεων και ποινικών μέτρων στο Ισραήλ από τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και της αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης.

Μόνο τέτοιου τύπου μέτρα θα επιφέρουν βαρύ πολιτικό, οικονομικό, ηθικό κόστος στις πρακτικές της κατοχικής δύναμης και ίσως καταφέρουν να αντιμετωπίσουν την απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια που απορρέει από το σχέδιο Τραμπ – Νετανιάχου.
Εφτασε η ώρα για τη διεθνή κοινότητα να δεσμευτεί σθεναρά και πρακτικά να συνεργαστεί προκειμένου να ενισχύσει τα απαραίτητα βήματα για την εξασφάλιση μιας δίκαιης λύσης σε αυτή τη σύγκρουση, οδηγώντας στην αναγνώριση των συλλογικών και ατομικών εθνικών δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού, πρωτίστως μεταξύ των οποίων είναι το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, καθώς και στην επίλυση του ζητήματος των προσφύγων, σύμφωνα με το ψήφισμα 194 των Ηνωμένων Εθνών, και να εγκαθιδρυθεί το κράτος της Παλαιστίνης με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στα προ του 1967 σύνορα, σύμφωνα με την αρχή της λύσης των δύο κρατών, η οποία αποτελεί κλειδί για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και προϋπόθεση για την ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ. Διαφορετικά, οποιαδήποτε συμφωνία ομαλοποίησης που δεν λαμβάνει υπόψη τα παραπάνω, όπως η λεγόμενη «συμφωνία του Αβραάμ» (ΗΑΕ, Ισραήλ, ΗΠΑ), θα είναι ανταμοιβή για το Ισραήλ, που δεν εκδήλωσε ανοιχτά τι έκανε στην Παλαιστίνη παράνομα και επίμονα από την αρχή της κατοχής. Οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία είναι άκυρη και δεν προσφέρει τίποτα άλλο από έναν ελιγμό, διογκώνοντας τεχνηέντως τα επιτεύγματα της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ υπό το πρίσμα των προσεχών εκλογών. Σε πραγματικούς όρους, δεν θα είναι τίποτα άλλο από ένα παιχνίδι συναλλαγών των ηγετών με παλιά χρησιμοποιημένα υλικά και ρίχνοντας στάχτη στα μάτια, κάτι που δεν θα καταρρίψει τη βία της κατοχής.

* O κ. Marwan E. Toubassi είναι πρέσβης του κράτους της Παλαιστίνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή