Η νοθεία είναι τελικά ο φόβος ή ο στόχος του Τραμπ;

Η νοθεία είναι τελικά ο φόβος ή ο στόχος του Τραμπ;

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι η νοθεία ο υποτιθέμενος φόβος του Ντόναλντ Τραμπ λόγω της επέκτασης της επιστολικής ψήφου εν καιρώ πανδημίας ή ο στόχος του; Αυτό είναι το ερώτημα που πλανάται μετά την έκκληση του Αμερικανού προέδρου προς τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν δύο φορές, τόσο μέσω επιστολικής ψήφου όσο και διά της φυσικής παρουσίας τους, προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσον η διαδικασία είναι αδιάβλητη. 

Ηδη, πάντως, οι μισοί ψηφοφόροι ανησυχούν ότι αν χάσει δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα, ενώ στις τάξεις των Δημοκρατικών ψηφοφόρων το σενάριο αυτό φαντάζει σχεδόν βέβαιο, με το 75% εξ αυτών να το υιοθετεί. Ομάδα Δημοκρατικών αναλυτών, η Ηawkfish, που χρηματοδοτείται από τον μεγιστάνα Μάικλ Μπλούμπεργκ, εκτιμά μάλιστα ότι είναι πολύ πιθανό το βράδυ των εκλογών ο Τραμπ να εμφανίζεται να κερδίζει με απόλυτη πλειοψηφία και στη συνέχεια, μόλις καταμετρηθούν και οι επιστολικές ψήφοι, να χάσει, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει απίστευτη πόλωση και αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μονομάχων. 

Το επιτελείο του Δημοκρατικού υποψηφίου Τζο Μπάιντεν φάνηκε να αιφνιδιάζεται από την επιλογή της ατζέντας «Νόμος και τάξη» και χρειάστηκε κάποιο χρόνο για να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική τoυ. Ακόμη και η επίσκεψη του Τραμπ στην Κενόσα του Ουισκόνσιν, όπου σημειώθηκε ένα ακόμη περιστατικό αστυνομικής βίας κατά μαύρου, εξέπληξε τους ανθρώπους που σχεδιάζουν την εκστρατεία του τέως αντιπροέδρου, αφού είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες εκκλήσεις του κυβερνήτη της πολιτείας και άλλων τοπικών αξιωματούχων προς τον Αμερικανό πρόεδρο να μην δυναμιτίσει το έκρυθμο κλίμα με την παρουσία του. 

Η νοθεία είναι τελικά ο φόβος ή ο στόχος του Τραμπ;-1

Παρ’ όλα αυτά, ο Τραμπ επέστρεψε στον… τόπο του εγκλήματος, την πόλη στην οποία ο μαύρος Τζέικομπ Μπλέικ δέχθηκε πισώπλατα σφαίρες από αστυνομικό, με αποτέλεσμα να μείνει παράλυτος. Ο Μπάιντεν ήρθε έτσι δεύτερος και καταϊδρωμένος, ενώ προηγουμένως είχε αποκηρύξει τις λεηλασίες και τη βία για να μην εκχωρήσει στον Τραμπ το κομμάτι αυτό του εκλογικού σώματος που αγωνιά για τα συνεχιζόμενα επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και αντιρατσιστών. Οι λευκοί ψηφοφόροι στις μεσοδυτικές πολιτείες αναμένεται να παίξουν ρόλο-κλειδί στην έκβαση της αναμέτρησης.

Γι’ αυτό άλλωστε ο Τραμπ επενδύει σε μια εκστρατεία στα πρότυπα του Ρίτσαρντ Νίξον το 1968, όταν ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος πέτυχε να συσπειρώσει ένα κρίσιμο ποσοστό της λευκής εκλογικής βάσης, κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς ως ανίκανους στην εγγύηση της ασφάλειας, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις κατά του πολέμου στο Βιετνάμ και τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. 

Μέχρι τώρα η χρήση ανάλογης ρητορικής περί αποκατάστασης της τάξης μοιάζει να αποδίδει εν μέρει καρπούς, αφού η ψαλίδα στις δημοσκοπήσεις κλείνει, ενίοτε στα όρια του στατιστικού λάθους. Τα γραφεία στοιχημάτων, όπως το Betfair, έχουν αρχίσει ήδη να παρουσιάζουν τον Τραμπ ως φαβορί. Ωστόσο, η πανδημία και οι συνέπειές της εξακολουθούν να είναι το βασικό μέλημα των Αμερικανών, και όχι η ασφάλεια. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μπάιντεν επικεντρώθηκε αυτή την εβδομάδα στην επαναλειτουργία των σχολείων, ένα ζήτημα που αφορά πολύ περισσότερους Αμερικανούς από τα επεισόδια στο Πόρτλαντ και στην Κενόσα. 

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποιεί μια καταγγελτική ρητορική για την κλιμάκωση της βίας, λες και δεν ήταν ο ίδιος πρόεδρος τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή