Τα περιοριστικά μέτρα δεν ισχύουν για όλους

Τα περιοριστικά μέτρα δεν ισχύουν για όλους

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πραγματική οργή προκαλούν στους πολίτες τα «κρούσματα» κυβερνητικών αξιωματούχων, πολιτικών, διάσημων αθλητών, καλλιτεχνών και άλλων ισχυρών, οι οποίοι αγνοούν τους αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες, υπονομεύοντας την αξιοπιστία των κρατικών υπηρεσιών και την κοινή προσπάθεια για ανάσχεση της πανδημίας.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Φιλ Χόγκαν έγινε το τελευταίο θύμα του φαινομένου αυτού, μετά την παραίτησή του την περασμένη εβδομάδα για παραβίαση των υγειονομικών κανόνων σε εκδήλωση λέσχης στη γενέτειρά του, την Ιρλανδία, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN. Ο Ιρλανδός υπουργός Γεωργίας Ντέιρα Καλίρι είχε ήδη παραιτηθεί στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης, που ονομάσθηκε «γκολφ-γκέιτ», καθώς η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε λέσχη του γκολφ. Η τελετή των 80 και πλέον ατόμων είχε πραγματοποιηθεί μία ημέρα μετά την ψήφιση αυστηρών κανόνων από την κυβέρνηση του Δουβλίνου για τις εκδηλώσεις, περιορίζοντας τον αριθμό προσκεκλημένων σε έξι άτομα. Στην άλλη πλευρά του πλανήτη, στη Νέα Ζηλανδία, ο υπουργός Υγείας Ντέιβιντ Κλαρκ υποχρεώθηκε και αυτός σε παραίτηση τον περασμένο μήνα, αφού αγνόησε το lockdown και πήγε με την οικογένειά του σε παραλία.

Οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης δεν απασχόλησαν τους προσκεκλημένους στις εκδηλώσεις του εθνικού συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, ενώ περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι, ελάχιστοι με μάσκες, συνωστίσθηκαν στον κήπο του Λευκού Οίκου για να παρακολουθήσουν από κοντά τον πρόεδρο Τραμπ να αποδέχεται το χρίσμα του κόμματος. Τα ατοπήματα αυτά δεν αφορούν μόνο τους ούτως ή άλλως αρνητές και αμφισβητίες του κορωνοϊού Ρεπουμπλικανούς, αλλά και τη Δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, η οποία φέρεται να ζήτησε το άνοιγμα κομμωτηρίου στο Σαν Φρανσίσκο για να κουρευτεί, χωρίς να φοράει καν μάσκα κατά τη διάρκεια του ραντεβού της. Τα κομμωτήρια έχουν κλείσει στο Σαν Φρανσίσκο εξαιτίας του κορωνοϊού.

Στη Βρετανία, η συμπεριφορά του πρωθυπουργικού συμβούλου Ντόμινικ Κάμινγκς θεωρήθηκε αντιπροσωπευτική των δύο μέτρων και σταθμών που διέπουν την τήρηση των υγειονομικών μέτρων και της πλήρους ατιμωρησίας των ελίτ όταν μέλη τους παραβιάζουν κατάφωρα και συστηματικά τις απαγορεύσεις. Ο Κάμινγκς αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη για την απόφασή του να οδηγήσει από το Λονδίνο στη Σκωτία με τη γυναίκα του –ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού– και το μικρό παιδί τους, για να επισκεφθούν τα φημισμένα «Χάιλαντς». Παρά τον σάλο που ξέσπασε, ο Κάμινγκς δεν παραιτήθηκε και δεν υπέστη κυρώσεις από τον πρωθυπουργό, ούτε και από την αστυνομία που ερεύνησε το συμβάν. 

Τέτοια παραδείγματα έχουν μόνιμες επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και την αποτελεσματικότητα των αυστηρών υγειονομικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού. «Γνωρίζουμε ότι η εμπιστοσύνη και το αίσθημα δικαίου είναι πολύ σημαντικά συνεκτικά στοιχεία του κοινωνικού ιστού. Διαπιστώσαμε από τις εβδομαδιαίες σφυγμομετρήσεις μας ότι η εμπιστοσύνη μειώθηκε πολύ μετά την υπόθεση Ντόμινικ Κάμινγκς. Αυτό το ποιοτικό χαρακτηριστικό της κοινωνικής και πολιτικής συνοχής είναι πολύ δύσκολο να ανακτηθεί. Η απόφαση του Μπόρις Τζόνσον και του υπουργικού συμβουλίου να στηρίξουν τον Κάμινγκς ενίσχυσε την καχυποψία του κοινού», λέει η καθηγήτρια Ψυχολογίας στο University College London, Σούζαν Μίτσι, μέλος της επιτροπής ειδικών για τη χάραξη της κρατικής υγειονομικής πολιτικής στη Βρετανία.

H περίπτωση Φέργκιουσον

Ακόμη και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης για τον κορωνοϊό, Νιλ Φέργκιουσον, υποχρεώθηκε σε παραίτηση τον Μάιο, όταν αποκαλύφθηκε ότι έσπασε την καραντίνα επιτρέποντας στην ερωμένη του να τον επισκεφθεί στο σπίτι του.
Διάσημοι αθλητές και διανοούμενοι αντιμετώπισαν και αυτοί επικρίσεις για παραβίαση των υγειονομικών κανόνων. Ο συγγραφέας Νιλ Γκέιμαν προκάλεσε οργή –αλλά και επίσκεψη από την αστυνομία για κατάθεση– όταν έγραψε τον Μάιο στο μπλογκ του για το ταξίδι του από τη Νέα Ζηλανδία στην κατοικία του στο απομονωμένο νησί Σκάι της Σκωτίας, εν μέσω αυστηρών απαγορεύσεων για κάθε μετακίνηση. Σε μία προσπάθεια να απολογηθεί στους αναγνώστες του, ο Γκέιμαν απέδωσε την «αβλεψία» του σε προβλήματα που αντιμετωπίζει με τον γάμο του.

Το lockdown είχαν παραβιάσει, όπως αργότερα αποδείχθηκε, και πολλοί παίκτες και προπονητές στο αγγλικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, πραγματικά είδωλα και πρότυπα συμπεριφοράς για τη νεολαία της χώρας και όλου του κόσμου, όπως ο προπονητής της Τότεναμ, Ζοζέ Μουρίνιο. Ο διεθνής Κάιλ Ουόκερ ζήτησε συγγνώμη για πάρτι που διοργάνωσε σπίτι του με τουλάχιστον δύο ιερόδουλες, ενώ ο παίκτης της Εβερτον, Μοΐζ Κιν, δέχθηκε επίπληξη από τον σύλλογο για την εμφάνισή του σε άλλο πάρτι.

Πολλές κυβερνήσεις όμως, όπως αυτές σε Γερμανία, Καναδά και σχεδόν σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία, καταφέρνουν να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη του κοινού, καθώς τα στελέχη τους δίνουν συστηματικά και συνειδητά το καλό παράδειγμα για την τήρηση των αναγκαίων υγειονομικών κανόνων. Οι ειδικοί προειδοποιούν επίσης κατά της τάσης να κατηγορούμε τους νέους για την εξάπλωση του ιού, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι οι νέοι πειθαρχούν περισσότερο στους νέους κανόνες. Ερευνα του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Pew έδειξε ότι οι πολίτες σε μόνο δύο χώρες μεταξύ των 14 της έρευνας δήλωσαν ότι οι κυβερνήσεις τους δεν διαχειρίσθηκαν αποτελεσματικά την κρίση του κορωνοϊού – πρόκειται για αυτές των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Πηγή: REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή