Βρετανία: Ξεκινά πάλι η ακροαματική διαδικασία για την έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ

Βρετανία: Ξεκινά πάλι η ακροαματική διαδικασία για την έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ

1' 49" χρόνος ανάγνωσης

Μετά από πολύμηνη διακοπή λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η βρετανική Δικαιοσύνη ξεκινά σήμερα να εξετάζει το αίτημα για έκδοση στις ΗΠΑ του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ. Η ακροαματική διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει τρεις με τέσσερις εβδομάδες.

Οι υποστηρικτές του Ασάνζ έχουν καλέσει σε διαδήλωση μπροστά από το κακουργιοδικείο, όπου θα πραγματοποιηθεί η ακροαματική διαδικασία.

Ο Ασάνζ αυτή την περίοδο κρατείται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς στο Λονδίνο, με τον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια Νιλς Μέλτσερ να έχει καταγγείλει τις συνθήκες κράτησής του. 

Οι δικηγόροι του είχαν υποβάλει αίτημα τον Μάρτιο να αφεθεί ελεύθερος υπό όρους, επικαλούμενοι την κατάσταση της υγείας του και την πανδημία του κορωνοϊού, όμως το αίτημά τους απορρίφθηκε.

«Η έκδοσή του θα ισοδυναμεί “με θανατική ποινή”» δήλωσε η δικηγόρος του Στέλα Μόρις, η οποία είναι και σύντροφός του. Επιπλέον, η Μόρις εξέφρασε τον φόβο πως «ο Ασάνζ θα βάλει τέλος στη ζωή του, αν εγκριθεί το αίτημα των ΗΠΑ».

Σημειώνεται ότι 40 οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου έχουν ζητήσει την «άμεση απελευθέρωσή του».

Η γαλλική ένωση υπέρ των δικαιωμάτων των κρατουμένων Robin des Lois επανέλαβε τον Αύγουστο το αίτημά της να δοθεί πολιτικό άσυλο στον Ασάνζ από τη Γαλλία. Αντίστοιχο αίτημα είχε υποβάλει ο Γάλλος δικηγόρος του Ασάνζ Ερίκ Ντιπόν- Μορετί, ο οποίος πλέον έχει γίνει υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση του Ζαν Καστέξ.

Υπενθυμίζεται ότι ιδρυτής του WikiLeaks συνελήφθη τον Απρίλιο του 2019, αφού πέρασε επτά χρόνια κλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου είχε καταφύγει για να γλιτώσει την έκδοση στις ΗΠΑ.

Ο Ασάνζτ κατηγορείται από τις ΗΠΑ για κατασκοπεία επειδή από το 2010 και μετά έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερα από 700.000 διαβαθμισμένα έγγραφα για τις δραστηριότητες του αμερικανικού στρατού. 

Οι δικηγόροι του Ασάνζ καταγγέλλουν μια «πολιτική διαδικασία» που βασίζεται «σε ψέματα».

Περίπου 40 οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου έχουν ζητήσει την “άμεση απελευθέρωσή του”.

Εξάλλου η γαλλική ένωση υπέρ των δικαιωμάτων των κρατουμένων Robin des Lois επανέλαβε τον Αύγουστο το αίτημά της να δοθεί πολιτικό άσυλο στον Ασάνζ από τη Γαλλία. Αντίστοιχο αίτημα είχε υποβάλει ο Γάλλος δικηγόρος του Ασάνζ Ερίκ Ντιπόν- Μορετί, ο οποίος πλέον έχει γίνει υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση του Ζαν Καστέξ.