Ε.Ε.: «Aυτοκαταστροφική στρατηγική» μια παράκαμψη μερών της Συμφωνίας για το Brexit

Ε.Ε.: «Aυτοκαταστροφική στρατηγική» μια παράκαμψη μερών της Συμφωνίας για το Brexit

4' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα σχέδια που φέρεται ότι έχει η Βρετανία να παρακάμψει βασικά μέρη της Συμφωνίας Αποχώρησης του Brexit συνιστούν μια «απέλπιδα και τελικά αυτοκαταστροφική στρατηγική», δήλωσε σήμερα ένας διπλωμάτης του μπλοκ, σχολιάζοντας σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Οι συνομιλίες για τη νέα σχέση που θα αποκτήσει η Βρετανία με την Ε.Ε. από το 2021 εισήλθαν σήμερα σε νέα κρίση μετά την προειδοποίηση του Λονδίνου προς το μπλοκ ότι ουσιαστικά μπορεί να παρακάμψει βασικά μέρη της Συμφωνίας Αποχώρησης, εάν το μπλοκ δεν συμφωνήσει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου σε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

«Το ‘Pacta sunt servanda’ , δηλαδή “οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται”, είναι μια θεμελιώδης αρχή του διεθνούς δικαίου. Αν το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να μην σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις του, αυτό θα υπονομεύσει την θέση του στην διεθνή κοινότητα», δήλωσε ένας διπλωμάτης της Ε.Ε..

«Ποιος θα ήθελε να συνάψει εμπορικές συμφωνίες με μια χώρα που δεν εφαρμόζει τις διεθνείς συνθήκες ; Θα ήταν μια απέλπιδα και τελικά αυτοκαταστροφική στρατηγική», σχολίασε ο ίδιος.

Ένας άλλος διπλωμάτης της Ε.Ε., ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, δήλωσε ότι «χωρίς τη σωστή εφαρμογή της Συμφωνίας Αποχώρησης, δεν μπορώ να φανταστώ ότι η Ε.Ε. θα καταλήξει σε μια συνθήκη με μια χώρα που δεν συμμορφώνεται με τις δεσμεύσεις της σε σχέση με την Συμφωνία».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις συνομιλίες για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε σήμερα ότι η Βρετανία επιθυμεί «το καλύτερο και για τις δύο πλευρές» στη συμφωνία διαζυγίου και πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες.

«Εξακολουθώ να ανησυχώ…οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες, γιατί οι Βρετανοί θέλουν το καλύτερο και για τις δύο πλευρές», είπε ο Μπαρνιέ στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter και πρόσθεσε ότι, κατά την κρίση του, είναι πιθανό να βρεθεί μια συμφωνία στο θέμα της αλιείας.

Ο Μπαρνιέ αρνήθηκε να σχολιάσει το χθεσινό δημοσίευμα της Financial Times και δήλωσε: «απαιτούμε απλά και ψύχραιμα και μέχρι τέλους ότι οι συμφωνηθείσες πολιτικές δεσμεύσεις στο κείμενο από τον (πρωθυπουργό) Μπόρις Τζόνσον θα μεταφραστούν νομικά σε αυτή την Συνθήκη.

Αν εφαρμοστούν, η φερόμενη κίνηση αυτή της Βρετανίας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη Συνθήκη και να προκαλέσει προστριβές στη Βόρεια Ιρλανδία.

Το πρωτόκολλο της συμφωνίας για τη Βόρεια Ιρλανδία είναι σημαντικό για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει φυσικό τελωνειακό σύνορο ανάμεσα στην Ιρλανδία και την επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας, είπε ο Μπαρνιέ.

Είναι επίσης, πρόσθεσε ο ίδιος, «η προϋπόθεση για μια ενωμένη και λειτουργική οικονομία στο νησί (της Ιρλανδίας) καθώς και για τον σεβασμό της ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε.».

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας πάντως αναμένεται να δηλώσει σήμερα ότι η Βρετανία έχει θέσει ως προθεσμία την 15η Οκτωβρίου για τη σύναψη μιας εμπορικής συμφωνίας με την Ε.Ε. και, αν δεν επιτευχθεί αυτό, οι δύο πλευρές θα πρέπει «να το αποδεχτούν και να προχωρήσουν».

Ο Μπόρις Τζόνσον θα πει ότι δεν έχει νόημα να σκεφτόμαστε για ημερομηνίες μετά την 15η Οκτωβρίου, σύμφωνα με σχόλιά του που δημοσιοποίησε το γραφείο του.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία, η Βρετανία θα έχει μια εμπορική σχέση με το μπλοκ όπως η Αυστραλία, το οποίο θα είναι ένα «καλό αποτέλεσμα», θα πει αργότερα ο Τζόνσον.

«Ως κυβέρνηση προετοιμαζόμαστε, στα σύνορά μας και στα λιμάνια μας, για να είμαστε έτοιμοι για αυτή (τη συμφωνία). Θα έχουμε πλήρη έλεγχο επί των νόμων, των κανονισμών και της αλιείας μας», θα πει.

Από την πλευρά του, ερωτηθείς για το επίμαχο δημοσίευμα, ο υπουργός Περιβάλλοντος της Βρετανίας Τζορτζ Γιούστις δήλωσε ότι πιθανόν να υπάρχουν κάποιες δευτερεύουσες «νομικές ασάφειες» που χρειάζονται διευκρινίσεις αναφορικά με το πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία.

‘Όπως χαρακτηριστικά είπε στο Sky News, «δεν αλλάζουμε τους όρους».

Η εφημερίδα Financial Times ανέφερε χθες ότι η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει μια νομοθεσία με την οποία θα παρακάμπτονται βασικά μέρη της Συμφωνίας Αποχώρησης του Brexit, διακινδυνεύοντας την κατάρρευση των εμπορικών διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες.

Άρθρα του νομοσχεδίου για την εσωτερική αγορά, που πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα την Τετάρτη, αναμένεται να «εξαλείψουν τη νομική ισχύ τμημάτων της Συμφωνίας Αποχώρησης» σε τομείς όπως οι κρατικές ενισχύσεις και το τελωνειακό καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας, ανέφερε η FT, επικαλούμενη τρεις πηγές με γνώση των σχεδίων του Λονδίνου.

Μια πηγή είπε στην εφημερίδα ότι η κίνηση μπορεί «σαφέστατα και συνειδητά» να υπονομεύσει τη συμφωνία για τη Βόρεια Ιρλανδία την οποία υπέγραψε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον τον περασμένο Οκτώβριο για να αποφύγει την επιστροφή στο καθεστώς των σκληρών συνόρων στην περιοχή.

Η εξέλιξη έρχεται καθώς Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζουν τις συνομιλίες για μια εμπορική συμφωνία.

Η σχεδιαζόμενη νομοθεσία, όπως αυτή δημοσιεύεται από τους Financial Times, θα αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών με την προσπάθεια αναίρεσης ορισμένων μερών της Συμφωνίας Αποχώρησης που υπογράφηκε νωρίτερα αυτό το έτος, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τα σύνορα μεταξύ του κράτους μέλους της Ε.Ε., της Ιρλανδίας, και της Βόρειας Ιρλανδίας, που είναι τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η κίνηση αποδοκιμάστηκε από κόμματα και από τις δύο πλευρές των ιρλανδικών συνόρων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι, ο οποίος διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στη διαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης και του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας, δήλωσε στο twitter ότι η αναφερόμενη κίνηση «θα ήταν ένας πολύ ασύνετος τρόπος να προχωρήσουμε».

Ανώτερα μέλη των κομμάτων Σιν Φέιν και SDLP της Βόρειας Ιρλανδίας επέκριναν επίσης το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Διαβάστε επίσης 

Ο Τζόνσον ρίχνει (πάλι) τη στερλίνα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή