Στρατιωτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ στη Γεωργία

Στρατιωτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ στη Γεωργία

1' 12" χρόνος ανάγνωσης

Κοινά στρατιωτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ και της Γεωργίας άρχισαν τη Δευτέρα στην πρώην σοβιετική δημοκρατία του νότιου Καυκάσου η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο να ενταχθεί στην Ατλαντική συμμαχία, προς απογοήτευση της Ρωσίας.

Περίπου 2.800 στρατιωτικοί από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Πολωνία θα συμμετάσχουν σ’ αυτά τα γυμνάσια, που έχουν ονομασθεί Ευγενής Εταίρος 2020 και θα πραγματοποιηθούν στα κέντρα εκπαίδευσης στο Βαζιάνι και το Καμπ Νόριο, κοντά στην Τιφλίδα, την πρωτεύουσα της Γεωργίας.

Τα γυμνάσια αυτά είναι «η πιο σημαντική συνιστώσα των προσπαθείων που έχουν στόχο την υλοποίηση της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης της Γεωργίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Γκιόργκι Γκαχάρια απευθυνόμενος στους στρατιωτικούς κατά την τελετή έναρξης των ασκήσεων. Τα γυμνάσια, τα οποία θα διαρκέσουν ως τις 18 Σεπτεμβρίου, είναι «μια εγγύηση της ειρήνης στη χώρα μας» και «δεν στρέφονται εναντίον κανενός», υπογράμμισε.

Η Γεωργία ελπίζει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, παρά την αντίθεση της Μόσχας, η οποία θεωρεί αυτή την ενδεχόμενη ένταξη πλήγμα στην παραδοσιακή σφαίρα επιρροής της.

Τον Αύγουστο του 2008, η Ρωσία και η Γεωργία συγκρούσθηκαν σ’ έναν πόλεμο-αστραπή πέντε ημερών, στο τέλος του οποίου η Μόσχα αναγνώρισε την ανεξαρτησία δύο περιφερειών της Γεωργίας που αποσχίσθηκαν, της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, και διατήρησε εκεί έκτοτε ισχυρή στρατιωτική παρουσία.

Το 2008, οι ηγέτες της Ατλαντικής συμμαχίας υποσχέθηκαν στη Γεωργία, στη διάρκεια συνόδου κορυφής τους στο Βουκουρέστι, πως κάποια μέρα «θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ». Ομως μέχρι τώρα δεν έχουν αρχίσει τη διαδικασία ένταξης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ