Brexit: Το χρονικό της ταραχώδους πορείας προς την πόρτα της εξόδου

Brexit: Το χρονικό της ταραχώδους πορείας προς την πόρτα της εξόδου

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για ακόμη μία φορά οι διαπραγματεύσεις για το Brexit κινδυνεύουν με ναυάγιο, καθώς το Λονδίνο επιλέγει τη σκληρή στάση και οι πιθανότητες για μία εμπορική συμφωνία έως τις 15 Οκτωβρίου φθίνουν. Με το σενάριο του no deal να ενισχύεται και πάλι το Reuters θυμίζει το χρονικό του δύσκολου ταξιδιού της Βρετανίας έως το «διαζύγιο» με την Ε.Ε. 

Το «όχι» στο ευρώ

Μετά την επικράτηση του Εργατικού Κόμματος και του Τόνι Μπλερ στις εκλογές του 1997, ο υπουργός Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν, απέκλεισε το ενδεχόμενο ένταξης της Βρετανίας στην Ευρωζώνη. Αυτό σήμαινε ότι μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ε.Ε. δεν θα βρισκόταν στο τραπέζι των μεγάλων οικονομικών αποφάσεων. 

Η υπόσχεση για δημοψήφισμα 

Όταν οι Συντηρητικοί επέστρεψαν στην εξουσία το 2010, ύστερα από 13 χρόνια διακυβέρνησης των Εργατικών, ο νέος πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, είχε να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη δυσαρέσκια στελεχών του για τις πολιτικές της Ε.Ε. Το 2015 θέλοντας να αποφύγει το «σχίσμα» στο εσωτερικό του κόμματος, αλλά και έχοντας να αντιμετωπίσει την ενίσχυση του ευρωσκεπτικιστικού UKIP, υποσχέθηκε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος  στη βάση μίας νέας συμφωνίας με την Ε.Ε. Η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με του 27 του μπλοκ έδινε αρκετά στη Βρετανία, ώστε ο Κάμερον να στηρίξει την «παραμονή» στο δημοψήφισμα. Ωστόσο δεν ικανοποίησε τους σκληροπυρηνικούς των Τόρις, όπως τον Μπόρις Τζόνσον, που ηγήθηκαν της εκστρατείας του Brexit.

Το αποτέλεσμα της κάλπης

Στις 23 Ιουνίου το 52% των Βρετανών τάχθηκε υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε.- ένα αποτέλεσμα που σόκαρε τις αγορές και την κοινότητα και οδήγησε στην άμεση παραίτηση του Κάμερον. Τα ηνία της χώρας ανέλαβε η Τερέζα Μέι 

Το «κουμπί» της εξόδου 

Η Μέι «πάτησε το κουμπί» της εξόδου, δηλαδή ενεργοποίησε το Άρθρο 50 τον Μάρτιο του 2017, προσδιορίζοντας την 29η Μαρτίου 2019 ως την ημερομηνία εξόδου- με ή χωρίς συμφωνία. 

Σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει στήριξη στο σχέδιό της για το Brexit αποφάσισε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο του 2017. Η απόφαση γύρισε μπούμερανγκ, αφού οι Τόρις έχασαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Συγκροτήθηκε κυβέρνηση μειοψηφίας με τη στήριξη του ευρωσκεπτικιστικού DUP και στις 13 Νοεμβρίου και στις 13 Νοεμβρίου το Λοδνίνο κατέληξε στους βασικούς όρους της αποχώρησης από την Ε.Ε. με τους ηγέτες των 27 μελών. Οι βουλευτές απέρριψαν τη συμφωνία της Μέι για το Brexit επανειλημμένα και την οδήγησαν σε παραίτηση τον Ιούνιο του 2019. 

Η εποχή Τζόνσον

Η πτώση της Μέι οδήγησε τον Μπόρις Τζόνσον στην εξουσία, ο οποίος και άρχισε νέες διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.. Ύστερα από αρκετές παλινωδίες η βρετανική Βουλή ενέκρινε τελικά το σχέδιο Τζόνσον για πρόωρες εκλογές. Οι Τόρις πέτυχαν εκλογικό θρίαμβο και η συμφωνία Τζόνσον εξασφάλισε το «ναι» της Βουλής. Η Βρετανία εξήλθε επισήμως από την Ε.Ε. την 31η Ιανουαρίου.

Το εμπόριο και το νέο no deal 

Αν και τυπικά έχει αποχωρήσει από την Ε.Ε. η Βρετανία εξακολουθεί να ακολουθεί τους εμπορικούς και άλλους κανόνες της Ε.Ε. έως και τα τέλη του 2020, οπότε και λήγει η μεταβατική περίοδος. Ο Τζόνσον έχει επανειλημμένα απορρίψει το ενδεχόμενο παράτασης της μεταβατικής περιόδου και δηλώνει έτοιμος για το οριστικό «αντίο» ακόμη και χωρίς συμφωνία, που θα καθορίζει τις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών. Ένα no deal θα σήμαινε την επιβολή δασμών στις διμερείς εμπορικές συναλλαγές και ισχυρό πλήγμα για την οικονομία, που ήδη δοκιμάζεται από την κρίση του νέου κορωνοϊού. 

Πηγή: Reuters 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή