Μήνυμα Ε.Ε. μπρος Τζόνσον να τηρήσει τη συμφωνία για το Brexit

Μήνυμα Ε.Ε. μπρος Τζόνσον να τηρήσει τη συμφωνία για το Brexit

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα προς τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, να μην ακυρώσει μέρος της συμφωνίας του Brexit στέλνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις Βρυξέλλες να τονίζουν ότι η τήρηση των δεσμεύσεων από την πλευρά του Λονδίνου είναι βασική προϋπόθεση ώστε να καταφέρουν οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βρετανό πρωθυπουργό μετά τις απειλές Τζόνσον για ολοκλήρωση της εξόδου από την Ε.Ε. στα τέλη του έτους ακόμη και χωρίς μια εμπορική συμφωνία, απειλές που δημιούργησαν στενό κλοιό πιέσεων γύρω από τη στερλίνα.

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι προτιμά να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις παρά να συμβιβασθεί σε βασικές αρχές που διέπουν το Brexit, ορίζοντας ως καταληκτική προθεσμία τις 15 Οκτωβρίου για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης με την Ε.Ε.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αποχωρήσει από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά στα τέλη Δεκεμβρίου, όταν εκπνέει η μεταβατική συμφωνία του Brexit. Xωρίς μια νέα εμπορική συμφωνία, Βρετανία και Ε.Ε. θα βρεθούν αντιμέτωπες με νέες, δαπανηρές ποσοστώσεις και δασμούς στο εμπόριο αγαθών, αλλά και τον κίνδυνο να δημιουργηθούν σκηνές χάους στα σύνορα, εάν επιβληθούν τελωνειακοί έλεγχοι.

Οι συζητήσεις για τους μελλονικούς εμπορικούς όρους έχουν οδηγηθεί σε τέλμα, ενώ συνεχίζονται ξεχωριστές διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση των λεπτομερειών του Brexit για τη Βόρεια Ιρλανδία.

Το βρετανικό Νομοσχέδιο Εσωτερικής Αγοράς επιδιώκει να περιορίσει την ισχύ της Συμφωνίας Αποχώρησης σε ζητήματα όπως κρατική στήριξη και τελωνειακό καθεστώς στη Β. Ιρλανδία, αναφέρουν πηγές του BBG. Σύμφωνα με Βρετανούς αξιωματούχους, στόχος είναι να αποφευχθεί νομική σύγχυση που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή εξαιρετικά επιζήμιων ευρωπαϊκών δασμών σε αγαθά που μεταφέρονται μέσω της Β. Ιρλανδίας.

Σε μήνυμά της μέσω Twitter, η πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε τη Συμφωνία Αποχώρησης ως «υποχρέωση με βάση το διεθνές δίκαιο και προϋπόθεση για οποιαδήποτε μελλοντική συνεργασία». Όπως τόνισε η κ. φον ντερ Λάιεν, το πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία, που αποτελεί μέρος της συμφωνίας του Brexit, «είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή