Δηλητηρίαση Ναβάλνι: Στο βρετανικό ΥΠΕΞ εκλήθη ο Ρώσος πρέσβης

Δηλητηρίαση Ναβάλνι: Στο βρετανικό ΥΠΕΞ εκλήθη ο Ρώσος πρέσβης

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου εκλήθη ο Ρώσος πρέσβης στο Λονδίνο, εν μέσω της διερεύνησης της υπόθεσης δηλητηρίασης του Αλεξέι Ναβάλνι.

«Σήμερα εκλήθη ο Ρώσος πρέσβης, προκειμένου να εκφράσουμε τη βαθιά μας ανησυχία για τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι» έγραψε στο Twitter ο Βρετανός υπουργός, Ντομινίκ Ράαμπ. Και πρόσθεσε: «Είναι απολύτως απαράδεκτο ένα απαγορευμένο χημικό όπλο να χρησιμοποιείται. Η Ρωσία πρέπει να διενεργήσει πλήρη και διαφανή έρευνα».

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, το γραφείο Τύπου του βρετανικού υπουργείου υποστήριξε τα εξής: «Είναι μία υπόθεση, στην οποία πρέπει να απαντήσει η Ρωσία. Έλαβε χώρα σε ρωσικό έδαφος, εναντίον Ρώσου πολίτη».

Ο Ναβάλνι, ένας εκ των σφοδρότερων πολέμιων του Βλαντιμίρ Πούτιν και επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Ρωσία, φέρεται να δηλητηριάστηκε στα τέλη Αυγούστου, κατά τη διάρκεια εσωτερικής πτήσης.

Αφού πρώτα νοσηλεύθηκε σε ρωσική κλινική, στη συνέχεια διακομίστηκε σε νοσοκομείο του Βερολίνου. Οι γερμανικές στρατιωτικές αρχές υποστήριξαν ότι ο Ρώσος πολιτικός δηλητηριάστηκε με «νοβιτσόκ», μία ουσία που χρησιμοποιήθηκε και στην απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου «διπλού» πράκτορα, Σεργκέι Σκριπάλ, το 2018 στην Αγγλία.

Από την πλευρά της, η Μόσχα έχει επανειλημμένως ισχυριστεί ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις περί δηλητηρίασης του Ναβάλνι.

Σήμερα, στο μεταξύ, η διοίκηση του γερμανικού νοσοκομείου εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ο Ναβάλνι έχει ξυπνήσει από το κώμα και έχει αποσυνδεθεί από τη μηχανική υποστήριξη. Παρ’ όλα αυτά, όπως διευκρινίστηκε, είναι πολύ νωρίς για να αποτιμηθούν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή