Συνέρχεται και αντιδρά ο Ναβάλνι

Συνέρχεται και αντιδρά ο Ναβάλνι

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι εξήλθε χθες από το τεχνητό κώμα και αντιδρά στην ομιλία, όπως ανακοίνωσε το νοσοκομείο «Σαριτέ» του Βερολίνου, όπου νοσηλεύεται. Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, που είχε χαρακτηρίσει τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι «σαφώς εγκληματική ενέργεια, από εκείνους που ήθελαν να του κλείσουν το στόμα», δεν τοποθετήθηκε ως προς το ενδεχόμενο να υπάρξουν επιπτώσεις στην ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου Nordstream II.

«Η καγκελάριος είναι της άποψης ότι θα ήταν λάθος να αποκλειστεί κάτι», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, εκτιμώντας ότι είναι πολύ νωρίς για να απαντηθεί το ερώτημα των ενδεχόμενων κυρώσεων προς τη Ρωσία. Το Σαββατοκύριακο, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας είχε δηλώσει ότι από την αντίδραση της Ρωσίας θα εξαρτηθεί κατά πόσον το έργο θα επανεξεταστεί ή όχι.

Ο αγωγός Nordstream II θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω Βαλτικής στη Γερμανία, παρακάμπτοντας πλήρως την Ουκρανία, η οποία έχει ήδη παρακαμφθεί εν μέρει με τον Nordstream I. Η Ουάσιγκτον είναι κάθετα αντίθετη στην υλοποίηση του έργου και έχει επιβάλει κυρώσεις κατά των εταιρειών που συμμετέχουν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά εμπόδια για την ολοκλήρωση του έργου. Το ζήτημα των πιθανών κυρώσεων έφερε στη δημόσια συζήτηση ο επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της γερμανικής Βουλής, Χριστιανοδημοκράτης Νόρμπερτ Ρέντγκεν. Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα είναι διχασμένο για το θέμα αυτό, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες είναι αρνητικοί. 

Κρίνοντας από τα σχόλια του γερμανικού φιλοκυβερνητικού Τύπου, αλλά και από την ενεργειακή στρατηγική της γερμανικής κυβέρνησης, οι αναλυτές του ινστιτούτου Eurointelligence θεωρούν πολύ δύσκολο να υπάρξει αλλαγή της στάσης του Βερολίνου στο ζήτημα του αγωγού. Αλλοι αναλυτές, όπως ο Φάμπιαν Μπούρκχαρντ του ινστιτούτου Λάιμπνιτς, εκτιμούν ότι το επεισόδιο θα λήξει με έναν κλασικό συμβιβασμό, κατά τον οποίο η Γερμανία θα συνδέει την ολοκλήρωση του αγωγού με πολιτικά αιτήματα προς τη Ρωσία. Το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει «παράλογους» τους ισχυρισμούς κρατικής εμπλοκής στη δηλητηρίαση του Ναβάλνι.

Πηγή: REUTERS, DER SPIEGEL   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή