Απαγωγή στελέχους της αντιπολίτευσης

Απαγωγή στελέχους της αντιπολίτευσης

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ηγετική μορφή της αντιπολίτευσης και μέλη ενός αντιπολιτευτικού συμβουλίου της Λευκορωσίας εξαφανίστηκαν υπό μυστηριώδεις συνθήκες τη Δευτέρα, με τους συναδέλφους τους να εκφράζουν φόβους ότι συνελήφθησαν στο πλαίσιο της καταστολής των διαμαρτυριών κατά του αυταρχικού ηγέτη της χώρας. 

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η Μαρία Κολεσνίκοβα, μέλος του συμβουλίου συντονισμού που δημιουργήθηκε από την αντιπολίτευση για να διευκολύνει τις συνομιλίες με τον πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο για τη μετάβαση της εξουσίας, συνελήφθη από ομάδα άγνωστων μασκοφόρων ενώ περπατούσε σε δρόμο του Μινσκ και οδηγήθηκε σε ένα μικρό φορτηγό το οποίο απομακρύνθηκε ταχύτατα από την περιοχή. Σύμφωνα με τον συνεργάτη της Κολεσνίκοβα, Μαξίμ Ζνακ, ακόμη τρία μέλη του συμβουλίου της αντιπολίτευσης αγνοούνται από το πρωί της Δευτέρας.

Οι εξαφανίσεις έλαβαν χώρα έπειτα από νέα μαζική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή και η οποία συγκέντρωσε περίπου 100.000 διαμαρτυρομένους, με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας να δηλώνει ότι προχώρησε στη σύλληψη 633 ακτιβιστών. Το κύμα διαδηλώσεων, που έχει ως κεντρικό αίτημα την παραίτηση του Λουκασένκο, συνεχίζεται αδιάκοπα εδώ και έναν μήνα, έπειτα από τις εκλογές της 9ης Αυγούστου, που θεωρήθηκαν νοθευμένες από την αντιπολίτευση. Υστερα από την αρχική, βίαιη καταστολή των διαμαρτυριών, που προκάλεσε την οργή της διεθνούς κοινότητας και διόγκωσε τις διαμαρτυρίες, οι Αρχές έχουν στραφεί πλέον σε επιλεκτικές συλλήψεις ακτιβιστών και στελεχών της αντιπολίτευσης, με στόχο τον εκφοβισμό. 

Στο μεταξύ, η ηγέτις της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια –η οποία μετακόμισε στη Λιθουανία μετά την πίεση που υπέστη από τις Αρχές, μία ημέρα μετά τις εθνικές εκλογές– δήλωσε πως η εξαφάνιση της Κολεσνίκοβα σηματοδοτεί άλλη μία προσπάθεια της κυβέρνησης να φιμώσει της αντιπολίτευση. «Πρόκειται για μια προσπάθεια εκτροχιασμού του έργου του συμβουλίου συντονισμού», ανέφερε η 37χρονη πολιτικός, συμπληρώνοντας πως «όσο περισσότερο προσπαθούν να μας τρομάξουν, τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα βγαίνουν στους δρόμους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή