Η διεθνής των «μασκομάχων» που αρνείται την ύπαρξη της COVID-19

Η διεθνής των «μασκομάχων» που αρνείται την ύπαρξη της COVID-19

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέλος στη χρήση μάσκας, στην τήρηση αποστάσεων και στον εμβολιασμό ζήτησαν οι 2.000 πολίτες που συγκεντρώθηκαν το περασμένο Σάββατο στη Ρώμη. Ζούμε σε μία «υγειονομική δικτατορία», διακήρυξαν κάποιοι εξ αυτών. Κάποιες χιλιάδες συγκεντρώθηκαν την ίδια μέρα και στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, χαρακτηρίζοντας τα περιοριστικά μέτρα απειλή για τις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Ο COVID είναι ένα ψέμα, δεν είμαστε όλοι covidiots (ηλίθιοι του κορωνοϊού)», δήλωσαν ορισμένοι «ακτιβιστές». Στο «Φεστιβάλ Ελευθερίας», όπως βαφτίστηκε η εκδήλωση, διαβάστηκε ανακοίνωση με την οποία οι παρόντες δεσμεύθηκαν να διαφυλάξουν τη γνώση, την αλληλεγγύη και τον αλληλοσεβασμό. Πηγή έμπνευσης για αμφότερες τις κινητοποιήσεις ήταν εκείνη στη Γερμανία. «Οι μάσκες μάς κάνουν σκλάβους» ήταν ένα από τα κεντρικά συνθήματα στο Βερολίνο τον περασμένο μήνα. Συνολικά 38.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαμαρτυρία, που λίγο έλειψε να καταλήξει σε εισβολή στο κτίριο του Ράιχσταγκ στη γερμανική πρωτεύουσα. Oπως προκύπτει από έρευνα της κυριακάτικης Frankfurter Allgemeine, ένας στους δέκα Γερμανούς είναι διατεθειμένος να συμμετάσχει σε τέτοιου είδους διαμαρτυρίες, ενώ το 20% δείχνει κατανόηση για τις διαδηλώσεις.

Τα επιχειρήματα κατά της χρήσης μάσκας ποικίλλουν στις τάξεις όσων συμμετέχουν σε τέτοιες κινητοποιήσεις: από την απλή ενόχληση που προκαλεί ένα κομμάτι πανί στο πρόσωπο και την επιφύλαξη κατά πόσον το μέτρο είναι αποτελεσματικό μέχρι τις τοξικές, ενίοτε αντισημιτικές, επιθέσεις κατά των φαρμακευτικών, του Μπιλ Γκέιτς και του Τζορτζ Σόρος. Η κοινή ιδεολογική συνισταμένη των «μασκομάχων» είναι η δεξιά απόκλιση, διανθισμένη με θεωρίες συνωμοσίας, χωρίς ωστόσο να λείπουν και κάποιοι αντικαπιταλιστές, New Age, ακτιβιστές με οικολογικές ανησυχίες και οικουμενική απέχθεια απέναντι στα εμβόλια. 

Eνα κίνημα που διαψεύδει την ύπαρξη της COVID-19 δίχασε και την ισπανική κοινωνία, στη χώρα με τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στην Ευρώπη. Στα τέλη Αυγούστου 2.500 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση που είχε ως βασικό μήνυμα ότι ο κορωνοϊός είναι ένα δημιούργημα των ελίτ για να ελέγξουν τις μάζες. Το Stop Confinamiento Espan~a έχει ήδη προαναγγείλει νέα διαδήλωση εναντίον «των μέτρων που έχουν επιβληθεί σε σχέση με την ψευδή υγειονομική κρίση, που προκάλεσε η COVID-19». Στη σελίδα του στο Facebook η ομάδα ξεμπροστιάζει «τα διαβολικά σχέδια του Μπιλ Γκέιτς για το ανθρώπινο γένος» και ζητάει να υπάρξει μορατόριουμ στα δίκτυα 5G μέχρις ότου αποδειχθεί ότι είναι αθώα για την υγεία. Οι οργανώσεις κατά της μάσκας ξεκίνησαν αρχικά από τις ΗΠΑ και στη συνέχεια εξαπλώθηκαν στην άλλη όχθη του Ατλαντικού: τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία. «Το παράδοξο είναι πως η ελευθερία που προασπίζονται είναι στην πραγματικότητα… η ελευθερία να μολύνουν άλλους», επισημαίνει ο κοινωνιολόγος Νταβίντ Λε Μπρετόν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, αποδίδοντας την άρνηση της χρήσης μάσκας στον διάχυτο ατομικισμό της σύγχρονης εποχής. «Είναι το σώμα μου, είναι επιλογή μου», έγραφε ένα από τα πλακάτ των μερικών εκατοντάδων διαδηλωτών στις Βρυξέλλες τον περασμένο μήνα. Δανεισμένο από το φεμινιστικό κίνημα υπέρ του δικαιώματος των γυναικών στις αμβλώσεις, το συγκεκριμένο σύνθημα υιοθετήθηκε ευρέως από το αλλοπρόσαλλο πλήθος των αρνητών του κορωνοϊού.  

Eνα από τα θέματα που προβάλλει το κίνημα κατά των μασκών είναι η υποτιθέμενη επικινδυνότητά τους στα παιδιά. Στη Βρετανία κυκλοφορούν στα σόσιαλ μίντια επιστολές γονιών που απειλούν με προσφυγή στη δικαιοσύνη εναντίον όσων σχολείων υποχρεώσουν τους μαθητές να φορούν μάσκες ή να χρησιμοποιούν αντισηπτικά τζελ. Νομικοί κύκλοι επιμένουν ότι οι απειλές στις επιστολές είναι εντελώς αβάσιμες και νομικά έωλες και πως οι κυβερνητικές οδηγίες αφήνουν στην ευχέρεια των σχολείων να αποφασίσουν πότε και πού είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα παιδιά. «Ανησυχώ βαθύτατα στην προοπτική χρήσης μάσκας από το παιδί μου και ειδικότερα για την υγεία του. Με την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων σας ενημερώνω ότι ΔΕΝ ΣΥΝΑΙΝΩ να υποχρεώνεται το παιδί μου να φοράει μάσκα και σας καθιστώ προσωπικά υπεύθυνο σε περίπτωση τραυματισμού ή άλλης καταστροφής», αναφέρεται στην επιστολή που κυκλοφορεί ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στη συνέχεια του ανοιχτού γράμματος παρατίθενται πιθανές παρενέργειες για την υγεία των παιδιών από τη χρήση μάσκας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή