ΕΕ: Ενας στους οκτώ θανάτους συνδέεται με τη ρύπανση

ΕΕ: Ενας στους οκτώ θανάτους συνδέεται με τη ρύπανση

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, ο καύσωνας, η χαμηλή ποιότητα του νερού και η έκθεση σε διαφόρων ειδών χημικά, φαινόμενα που έχουν οξυνθεί με την κλιματική αλλαγή, συμβάλλουν σε περίπου το 13% των θανάτων στην Ευρώπη, αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ευρωπαϊκή Περιβαλλοντική Υπηρεσία (EEA). Ειδικότερα, συνολικά 630.000 θάνατοι, δηλαδή περίπου ένας στους οκτώ θανάτους, και στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωση συν το Ηνωμένο Βασίλειο αποδίδονται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες το 2012, την πιο πρόσφατη χρονιά για την οποία υπάρχουν ολοκληρωμένα διαθέσιμα στοιχεία, αναφέρει στην αναφορά της η EEA. «Αυτοί οι θάνατοι μπορούν να αποφευχθούν και θα μπορούσαν να μειωθούν σημαντικά μέσω προσπαθειών βελτίωσης των περιβαλλοντικών συνθηκών», συμπληρώνει η αναφορά που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Όπως αναφέρει το Reuters, η ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστά τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία των Ευρωπαίων, συμβάλλοντας σε περισσότερους από 400.000 πρόωρους θανάτους ετησίως. Η παρατεταμένη έκθεση του ανθρώπου σε ρύπους μπορεί να προκαλέσει διαβήτη, προβλήματα στους πνεύμονες και καρκίνο, ενώ σύμφωνα με πρώιμα στοιχεία αναφορικά με τις επιπτώσεις του νέου κορωνοϊού στον ανθρώπινο οργανισμό, η ατμοσφαιρική ρύπανση ενδέχεται να συνδέεται με τα μεγαλύτερα ποσοστά θνητότητας μεταξύ όσων έχουν προσβληθεί από την COVID-19.

Στην αναφορά της, η EEA τονίζει ότι η εμφάνιση του κορωνοϊού κατέστησε περισσότερο σαφή τη σύνδεση μεταξύ περιβαλλοντικών συνθηκών και ανθρώπινης υγείας, παρουσιάζοντας με ξεκάθαρο τρόπο τον αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών από ζώα σε ανθρώπους, ως αποτέλεσμα των ευρύτερων περιβαλλοντικών προβλημάτων και της άνευ ορίων παραγωγής κρέατος. «Η COVID-19 ήταν ακόμη ένα ξυπνητήρι, καθιστώντας μας ενήμερους για τη σχέση μεταξύ των οικοσυστημάτων και της υγείας μας», αναφέρει σε ανακοίνωση της Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής Υπηρεσίας, οι φτωχότερες περιοχές της Ευρώπης πλήττονται δυσανάλογα από τις πλουσιότερες , καθότι δυσανάλογη είναι και η έκθεση τους σε ακραία καιρικά φαινόμενα και ρύπους. «Οι φτωχότερες ομάδες του πληθυσμού είναι δυσανάλογα εκτεθειμένες στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Αυτό συνδέεται με το που ζουν, που δουλεύουν και πάνε σχολείο, δηλαδή σε συχνά φτωχές αστικές συνοικίες με πολλή κίνηση», τονίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Ακόμη, υπογραμμίζεται η «ξεκάθαρη διαφορά» μεταξύ της Ανατολικής και της Δυτικής Ευρώπης, με χώρες όπως η Αλβανία και το Μαυροβούνιο να παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά θνησιμότητας από περιβαλλοντικούς παράγοντες (23% και 27% αντίστοιχα) και χώρες όπως η Ισλανδία και η Νορβηγία εξαιρετικά μικρότερα (9% αμφότερες). Στην ΕΕ, το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας εμφανίζεται στη Ρουμανία (19%), ενώ άλλες χώρες με επίσης υψηλά ποσοστά είναι η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η Βόρεια Μακεδονία.

Πηγή: REUTERS, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή