Covid-19: Δέσμευση εννέα φαρμακευτικών για την ασφάλεια των εμβολίων

Covid-19: Δέσμευση εννέα φαρμακευτικών για την ασφάλεια των εμβολίων

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eννέα κορυφαίες φαρμακευτικές ΗΠΑ και Ευρώπης που έχουν επιδοθεί στην κούρσα για την ανάπτυξη του εμβολίου κατά του Covid-19 δεσμεύθηκαν να αποφύγουν «εκπτώσεις» στην επιστήμη παρά τις πιέσεις για ευρεία κυκλοφορία του εμβολίου στην αγορά.

Σε δημόσια επιστολή τους, οι εταιρείες συμφώνησαν να υποβάλουν προς έγκριση τα εμβόλια μόνο όταν αποδειχθεί ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά σε κλινικές μελέτες ευρείας κλίμακας. Τη δημόσια επιστολή υπογράφουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι εννέα φαρμακευτικών: ΑstraZeneca, BioNTech, GlaxoSmithKline, Johnson & Johnson, Merck & Co., Moderna, Novavax, Pfizer και Sanofi.

«Προς το συμφέρον της δημόσιας υγείας, δεσμευόμαστε να έχουμε πάντα ως κορυφαία μας προτεραιότητα την ασφάλεια και ευημερία όσων εμβολιασθούν», επισημαίνεται στην επιστολή.

Οι δεσμεύσεις των φαρμακευτικών, που υπογραμμίζουν ότι θα «εμμείνουν στην ακεραιότητα της επιστημονικής διαδικασίας κατά τη διαδικασία έγκρισης από τις διεθνείς ρυθμιστικές αρχές των πρώτων εμβολίων κατά του Covid-19», έρχονται αφότου ο επικεφαλής της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων(FDA) υποστήριξε τον προηγούμενο μήνα ότι ίσως να μην είναι απαραίτητο να ολοκληρωθεί η Φάση Τρία της κλινικής δοκιμής του εμβολίου Covid-19 -φάση που περιλαμβάνει δοκιμές ευρείας κλίμακας, ώστε να αποδειχθεί η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα- υπό την προϋπόθεση ότι οι αξιωματούχοι είναι πεπεισμένοι ότι τα πλεονεκτήματα υπερβαίνουν τους κινδύνους. Η στάση του επικεφαλής της FDA προκάλεσε την αντίδραση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Μέχρι στιγμής, καμία από τις εταιρείες που αναπτύσσουν εμβόλιο για την αντιμετώπιση του Covid-19 δεν έχουν δεδομένα κλινικών δοκιμών ευρείας κλίμακας. Παρ’ όλα αυτά, η Ρωσία έδωσε τον προηγούμενο μήνα έγκριση σε εμβόλιο αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της κινεζικής Sinovac Biotech έχει δηλώσει ότι έχει χορηγηθεί το πειραματικό εμβόλιο στους περισσότερους υπαλλήλους και τις οικογένειές τους. Το εμβόλιο αναπτύχθηκε από την εταιρεία στο πλαίσιο προγράμματος κατεπείγουσας χρήσης.

Με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή