ΚΟΣΜΟΣ

Πρώτη σε κρούσματα στην Ευρώπη η Iσπανία

proti-se-kroysmata-stin-eyropi-i-ispania-561071197

ΜΑΔΡΙΤΗ. To γεγονός ότι η Βρετανία επιβάλλει περιοριστικά μέτρα ανά περιοχή και όχι πλέον ανά χώρα δίνει ελπίδα στον ισπανικό τουριστικό κλάδο ότι τα Κανάρια Νησιά θα μπορέσουν να επωφεληθούν από τον τουρισμό των χειμερινών μηνών. Η πρόσφατη αύξηση κρουσμάτων στα νησιά τα τοποθέτησε στην «κόκκινη ζώνη», με αποτέλεσμα τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία να σπεύδουν να απομακρύνουν τους τουρίστες. 

«Το σημαντικό είναι ότι έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας που δεν υπήρχε προηγουμένως, γιατί έως τώρα η Βρετανία αντιμετώπιζε όλη την Ισπανία με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Τουρισμού Αράντσα Γονθάλεθ Λάγια. Η Λάγια προσέθεσε ότι η Μαδρίτη βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο για τις λεπτομέρειες. «Αυτό είναι σημαντικό για το αρχιπέλαγος των Καναρίων Νήσων, που υποδέχεται τουρίστες και τον χειμώνα». Τα νησιά, που βρίσκονται στον Ατλαντικό, ανοικτά του Μαρόκου, συγκαταλέγονται στις ελάχιστες περιοχές της ευρωπαϊκής ηπείρου όπου η θερμοκρασία επιτρέπει μαζικό τουρισμό στις παραλίες και τον χειμώνα. 

Για την ώρα, πάντως, η Iσπανία είναι η χώρα της Ευρώπης με τα περισσότερα κρούσματα σε απόλυτο αριθμό και σε αναλογία με τον πληθυσμό της. Η βαθιά κρίση που προκλήθηκε από την καραντίνα δεν έχει μεταφραστεί σε σημαντική αύξηση της ανεργίας, καθώς η μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων καλύπτεται από προγράμματα βραχυχρόνιας απασχόλησης.  

Εως τις 3 Σεπτεμβρίου, τα Κανάρια Νησιά είχαν αποφύγει τον χαρακτηρισμό της επικίνδυνης ζώνης, ο οποίος, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, που βασίζεται στις συστάσεις του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, ίσχυε για την υπόλοιπη Ισπανία. Οπως ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση των Καναρίων Νήσων, τις τελευταίες επτά ημέρες μολύνθηκαν από τον ιό 95 άτομα ανά 100.000 κατοίκους, ρυθμός διάδοσης πολύ μεγαλύτερος από το θεωρούμενο ως όριο των 50 μολύνσεων.  

Πηγή: REUTERS, DW