Bίντεο αυτοκτονίας στο TikTok

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυρετωδώς εργάζεται η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης TikTok για να αφαιρέσει από την πλατφόρμα της ένα βίντεο ενός άνδρα που αυτοκτονεί, το οποίο έχει κοινοποιηθεί ευρέως από τους χρήστες της. Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία διευκρίνισε πως το εν λόγω βίντεο κυκλοφόρησε αρχικά μέσω ζωντανής αναμετάδοσης στο Facebook προτού διαδοθεί σε άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης συμπεριλαμβανομένου του TikTok. Η πλατφόρμα δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το βίντεο, ωστόσο αναφορές στα μέσα ενημέρωσης διευκρινίζουν πως απεικονίζει έναν άνδρα ο οποίος πυροβολεί τον εαυτό του με όπλο, και ότι κυκλοφορεί στην εφαρμογή από την Κυριακή.

Το περιστατικό σηματοδοτεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα του συνεχιζόμενου αγώνα των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών να εποπτεύσουν τις πλατφόρμες τους και να ανιχνεύσουν εγκαίρως επιβλαβές περιεχόμενο, εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων από τις ρυθμιστικές αρχές. «Τα αυτόματα συστήματά μας, μαζί με τις ομάδες εποπτείας, εντοπίζουν και αποκλείουν όλα τα βίντεο που παραβιάζουν τις πολιτικές μας κατά οποιουδήποτε περιεχομένου που απεικονίζει, επαινεί, ή προωθεί την αυτοκτονία», ανέφερε χαρακτηριστικά η TikTok στη δήλωσή της, προσθέτοντας πως εκτιμά ιδιαιτέρως τους χρήστες που αναφέρουν αντίστοιχο περιεχόμενο. Η εταιρεία προέτρεψε επίσης τους χρήστες που παλεύουν με τάσεις αυτοκτονίας ή ανησυχούν για κάποιον κοντινό τους άνθρωπο να ζητήσουν άμεσα υποστήριξη.

Παράλληλα, χιλιάδες χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αναρτούν προειδοποιήσεις για το εν λόγω βίντεο, με ορισμένους να ενημερώνουν για πιθανές επεξεργασίες του κλιπ που συμπεριλαμβάνουν φωτογραφίες από γάτες για να εξαπατήσουν τους θεατές, και άλλους να δημοσιεύουν στιγμιότυπα από την αρχή του βίντεο για να γνωστοποιήσουν στους χρήστες το βίντεο που πρέπει να αποφύγουν.

Η πλατφόρμα TikTok έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής, ιδιαίτερα στο νεανικό κοινό, εν μέρει λόγω των αλγορίθμων της εταιρείας, οι οποίοι καθορίζουν μια ροή από βίντεο για τους χρήστες χωρίς να απαιτείται από αυτούς να ακολουθούν άλλους λογαριασμούς ή να διευκρινίζουν τις προτιμήσεις τους. Η πλατφόρμα απασχολεί εδώ και καιρό την κοινή γνώμη, καθώς πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την κινεζική μητρική της εταιρεία ByteDance να πουλήσει τις δραστηριότητες της δημοφιλούς εφαρμογής στις ΗΠΑ, λόγω ανησυχιών σχετικά με την κυβερνοασφάλεια και τη λογοκρισία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή