Τι σημαίνει το «πάγωμα» των δοκιμών για το εμβόλιο της Οξφόρδης

Τι σημαίνει το «πάγωμα» των δοκιμών για το εμβόλιο της Οξφόρδης

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η ασθένεια ενός από τους εθελοντές που συμμετέχουν στις μεγάλες κλινικές δοκιμές του εμβολίου της Οξφόρδης οδήγησε την εταιρεία AstraZeneca να διακόψει προσωρινά τις δοκιμές. Ο Αμερικανός λοιμωξιολόγος Αντονι Φάουτσι θεωρεί ότι, παρά την αντιξοότητα αυτή, κάποιο από τα εμβόλια θα έχει λάβει έγκριση έως τα τέλη της χρονιάς και θα τεθεί σε κυκλοφορία τους πρώτους μήνες του 2021. Η εταιρεία δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την πληροφορία σύμφωνα με την οποία ο εθελοντής, που συμμετέχει στο βρετανικό σκέλος των κλινικών ερευνών, εμφάνισε εγκάρσια μυελίτιδα, ασθένεια που προκαλείται, μεταξύ άλλων, από υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε κάποιον ιό. Το εμβόλιο, που αναπτύχθηκε στο ινστιτούτο Jenner του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και δοκιμάζεται από τη βρετανοσουηδική AstraZeneca, βασίζεται σε αδενοϊό των πιθήκων, ιό που σε γενικές γραμμές δεν πλήττει τους ανθρώπους. 

Προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πράγματι το εμβόλιο ήταν η αιτία εμφάνισης της μυελίτιδας στον εθελοντή, πρέπει να ερευνηθεί, πρώτον, αν ο εθελοντής έλαβε εμβόλιο ή περιλαμβανόταν στην ομάδα ελέγχου αυτών που έλαβαν ψευδοφάρμακο και, δεύτερον, αν είχε υποκείμενα νοσήματα που μπορεί να σχετίζονται με τη μυελίτιδα, λ.χ. αν βρίσκεται στα πρώτα στάδια σκλήρυνσης κατά πλάκας. «Αν αποκλειστεί η σκλήρυνση κατά πλάκας και όλες οι άλλες γνωστές αιτίες που προκαλούν μυελίτιδα και αν η φλεγμονή φανεί και στη μαγνητική τομογραφία και στην ανάλυση του μυελού, τότε θα υπάρχουν ενδείξεις ότι η ασθένεια πράγματι προκλήθηκε από τον εμβολιασμό», σημείωσε ο γενικός γραμματέας της γερμανικής εταιρείας νευρολογίας Πέτερ Μπέρλιτ.

Η εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών στη φάση των κλινικών δοκιμών δεν οδηγεί αυτομάτως στην εγκατάλειψη του συγκεκριμένου εμβολίου. Τα αποτελέσματα αξιολογούνται ως προς τη σοβαρότητά τους, τη σπανιότητά τους και σε σύγκριση με τα οφέλη. H εταιρεία σχολίασε τη διακοπή των ερευνών για την αξιολόγηση του συμβάντος ως «συνήθη πρακτική, που διασφαλίζει την εγκυρότητα των δοκιμών». Επισήμανε επίσης ότι προσπαθεί να επιταχύνει τη διαδικασία αξιολόγησης, ώστε να μην επηρεαστεί το χρονοδιάγραμμα των κλινικών δοκιμών. Πέρα από το συγκεκριμένο εμβόλιο, που βρισκόταν στη δεύτερη και στην τρίτη φάση κλινικών δοκιμών, υπάρχουν 24 άλλα εμβόλια που βρίσκονται στην πρώτη φάση, 13 στη δεύτερη και 8 στην τρίτη. 

Τα θύματα του κορωνοϊού παγκοσμίως έχουν ξεπεράσει τις 900.000, ενώ η ανάγκη αποτροπής δεύτερου κύματος οδήγησε τη βρετανική κυβέρνηση να ανακοινώσει την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των έξι ατόμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή