Διεθνής αύξηση της παιδικής θνησιμότητας

Διεθνής αύξηση της παιδικής θνησιμότητας

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την πρόοδο στην αποτροπή θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών απειλεί να ακυρώσει η πανδημία του κορωνοϊού, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές εκατομμυρίων νηπίων, σύμφωνα με κοινή έκθεση της UNICEF, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Οι αποτρέψιμοι θάνατοι παιδιών κάτω των πέντε ετών βρίσκονταν στο χαμηλότερο ιστορικά σημείο το 2019, με 5 εκατ., από 12,5 εκατ. το 1990.

«Δεν πρέπει να αφήσουμε την πανδημία της COVID-19 να αναστρέψει την εκπληκτική πρόοδο που έχει συντελεσθεί», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, δρ Τέντρος Γκεμπρεγέσους. Πρόσφατες έρευνες της UNICEF και του ΠΟΥ έδειξαν ότι η πανδημία επηρεάζει δυσμενώς τις παιδιατρικές υπηρεσίες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των εκστρατειών εμβολιασμού.

«Η διεθνής κοινότητα έχει πλησιάσει πολύ κοντά στον στόχο της οριστικής εξάλειψης των θανάτων παιδιών. Δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε στην COVID-19 να μας σταματήσει. Οταν παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης επειδή το υγειονομικό σύστημα είναι υπερφορτωμένο και όταν γυναίκες φοβούνται να γεννήσουν σε νοσοκομεία εξαιτίας της πανδημίας, η κρίση μπορεί να χαρακτηριστεί επείγουσα και παγκόσμια. Είναι αναγκαίο οι κυβερνήσεις να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη άμεσων επενδύσεων στην Υγεία, διαφορετικά, εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών και κυρίως νεογέννητα θα πεθάνουν», σημειώνει η εκτελεστική διευθυντής της UNICEF, Ενριέτα Φόρε.

Από τις 77 χώρες που μελέτησε η UNICEF αυτό το καλοκαίρι, 68% ανέφεραν προβλήματα στις τακτικές ιατρικές εξετάσεις παιδιών και στους εμβολιασμούς. Σε έρευνα του ΠΟΥ σε 105 χώρες, το 52% από αυτές ανέφερε προβλήματα σε παιδιατρικές μονάδες νοσοκομείων, ενώ το 51% αντιμετώπισε προβλήματα σε επισιτιστικά προγράμματα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή