ΚΟΣΜΟΣ

OHE: Το πρόγραμμα του ΠΟΥ για τον Covid19 χρειάζεται επιπλέον 35 δισ. δολ.

ohe-to-programma-toy-poy-gia-ton-covid19-chreiazetai-epipleon-35-dis-dol-561073621

Την ανάγκη να χορηγηθούν επιπλέον 35 δισ. δολάρια στο πρόγραμμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας “ACT Accelerator” για τη στήριξη εμβολίων, θεραπειών και διαγνωστικών μεθόδων κατά του Covid-19 επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Εξ αυτών τα 15 δισ. δολ. θα πρέπει να βρεθούν μέσα στο επόμενο τρίμηνο, προειδοποίησε. 

Μέχρι στιγμής μόνο 3 δισ. δολάρια έχουν διατεθεί για το πρόγραμμα, όπως ανέφερε σε online εκδήλωση ο Γκουτέρες, κάνοντας λόγο για «ψίχουλα». Η περιορισμένη στήριξη είναι ουσιαστικά αποτέλεσμα της απροθυμίας διεθνούς συνεργασίας.

Η Ε.Ε., η Βρετανία, η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και πολλές ακόμη χώρες έχουν υπογράψει διμερείς συμφωνίες για την εξασφάλιση εμβολίων, στις οποίες και είναι φανερό ότι στηρίζονται πολύ περισσότερο, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τις διεθνείς πρωτοβουλίες. «Τώρα χρειαζόμαστε επιπλέον 35 δισ. δολάρια για να προχωρήσει το πρόγραμμα πέρα από το σημείο της εκκίνησης» είπε ο Γκουτέρες. «Χωρίς μία “ένεση” 15 δισ. δολαρίων μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, θα χάσουμε το παράθυρο ευκαιρίας, που μας δίνεται» συμπλήρωσε. 

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεσμεύθηκε για τη στήριξη του ACT Accelerator, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένα μεγέθη. Σημειώνεται ότι η Κομισιόν έχει ήδη υποσχεθεί να διαθέσει 400 εκατ. ευρώ (474 εκατ. δολ) στο πρόγραμμα στήριξης των ερευνών για το εμβόλιο, COVAX.