ΜΟΡΙΑ

Γερμανία: Να δεχτεί περισσότερους μετανάστες καλεί την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας

germania-na-dechtei-perissoteroys-metanastes-kalei-tin-kyvernisi-o-ekprosopos-tis-ypatis-armosteias-561073930

Να δεχτεί περισσότερους μετανάστες από τη Μόρια καλεί τη γερμανική κυβέρνηση ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Φρανκ Ρέμους, τονίζοντας ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που προκάλεσε η πυρκαγιά θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανεξέταση της τρέχουσας πολιτικής της χώρας για το μεταναστευτικό.

«Η Γερμανία επιμένει μέχρι τώρα σε μια ευρωπαϊκή λύση, κάτι το οποίο μπορώ να καταλάβω. Ωστόσο, σε μια τέτοια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θα το χαιρέτιζα θερμά αν επανεξεταζόταν η τρέχουσα πολιτική», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Die Welt».

«Ως εργαζόμενος στις ανθρωπιστικές υποθέσεις, εντυπωσιάστηκα βαθιά από την προθυμία πολλών γερμανικών κρατιδίων και δήμων να δεχθούν πρόσφυγες. Θα ήταν καλό σημάδι αν μπορούσε να γίνει δυνατή η αξιοποίηση αυτής της προθυμίας για την υποδοχή πρόσθετων προσφύγων και εάν ήταν δυνατόν να εξευρεθούν περαιτέρω συμβιβαστικές λύσεις», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στη Γερμανία.

Επιπλέον, ο Ρέμους κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν ασχολήθηκε με τους καταυλισμούς με τον ενδεδειγμένο τρόπο. «Γνωρίζω μερικές χώρες που τους έχουν διαχειριστεί πολύ καλύτερα, αν και έχουν λιγότερα διαθέσιμα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για παράδειγμα, ήμουν στην Υεμένη, όπου η κυβέρνηση δημιούργησε έναν καταυλισμό προσφύγων με αποδεκτές εγκαταστάσεις υγιεινής μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι πικρό που αυτό δεν λειτουργεί σε εμάς», είπε, προσθέτοντας όμως ότι «την Ελλάδα ασφαλώς την κατέβαλε το γεγονός ότι διεσπάρησαν στα νησιά τόσα πολλά άτομα που ζήτησαν άσυλο τα τελευταία χρόνια».