Ξανά η Ευρώπη στο επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού;

Ξανά η Ευρώπη στο επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού;

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πανδημία Covid-19 σαρώνει την Ευρώπη, με τα επιδημιολογικά δεδομένα να δείχνουν ότι η Γηραιά Ήπειρος επανέρχεται ως επίκεντρο του κορωνοϊού, καθώς τα ημερήσια κρούσματα ξεπερνούν για πρώτη φορά σε αριθμό τα αντίστοιχα κρούσματα στις ΗΠΑ.

Οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συν Βρετανία, Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν ανακοίνωσαν χθες συνολικά 27.233 νέα κρούσματα, έναντι 26.015 περιστατικών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Bloomberg. Οι συγκρίσεις βασίζονται σε δεδομένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τις ΗΠΑ και στατιστικά από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών(ΕCPC).

Στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, παρατηρείται ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων σε Ισπανία, Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. To θλιβερό προβάδισμα της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ εγείρει ανησυχίες για ένα δεύτερο κύμα. Πολλά από τα νέα περιστατικά συνδέονται με τουρίστες που μολύνθηκαν στη διάρκεια των διακοπών και μετά μετέφεραν τον κορωνοϊό στην πατρίδα, αλλά και από τις κοινωνικές συναθροίσεις, μετά τη χαλάρωση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων. Τα νέα δεδομένα προβληματίζουν τους ειδικούς, καθώς ανοίγουν τα σχολεία και υποδέχονται μαθητές σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ενώ οι επιχειρήσεις προσπαθούν να επαναφέρουν τους εργαζομένους στα γραφεία, μετά την κατ’ οίκον εργασία στη διάρκεια του lockdown.

Το θετικό είναι ότι η αύξηση των μολύνσεων δεν συνοδεύεται και από αύξηση των θανάτων, που κυμαίνονται σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα εν συγκρίσει με τα επίπεδα του Μαρτίου και Απριλίου, τότε που η πανδημία είχε «γονατίσει» τα συστήματα υγείας πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Πολλοί από τους νέους ασθενείς είναι νεώτεροι και η υγεία τους σε καλύτερη κατάσταση, οι έλεγχοι έχουν επεκταθεί σημαντικά -εντοπίζοντας τους ασυμπτωματικούς- ενώ έχει βελτιωθεί και η θεραπεία.

Το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 252 θάνατοι στην Ευρώπη, σύμφωνα με το ECDC, αριθμός σημαντικά χαμηλότερος σε σύγκριση με τους χιλιάδες θανάτους που ανακοινώνονταν ημερησίως την άνοιξη. Σε έξαρση τα κρούσματα σε χώρε του Νότου, με τον ημερήσιο απολογισμό στην Πορτογαλία να είναι ο υψηλότερος από τον Απρίλιο. Εκρηξη νέων κρουσμάτων καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο και στην Ελλάδα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει αρνητικό ρεκόρ 372 περιστατικών. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 4, με τον μέχρι στιγμής απολογισμό να ανέρχεται σε 297

Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν χθες 169 θάνατοι, αν και την προηγούμενη εβδομάδα ξεπερνούσαν τους 1.000 ημερησίως, ενώ το σύνολο για σήμερα είναι ήδη πάνω από 400, όπως προκύπτει από τον μέχρι τώρα απολογισμό του ΠΟΥ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή