ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γαλλία και Γερμανία θα φιλοξενήσουν 400 προσφυγόπουλα από τη Μόρια

Γαλλία και Γερμανία θα φιλοξενήσουν 400 προσφυγόπουλα από τη Μόρια

Σε συμφωνία για την υποδοχή 400 ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, τα οποία μέχρι πρότινος διέμεναν στη Μόρια, κατέληξαν Γαλλία και Γερμανία, όπως ανακοίνωσε η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

«Συμφωνήσαμε να πάρουμε τα ασυνόδευτα παιδιά, κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης. Ελπίζω ότι και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες θα συμφωνήσουν να πάρουν κάποια παιδιά» δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος, η οποία κάλεσε τα κράτη της Ε.Ε. «επιτέλους να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης» που τους αναλογεί.

Υπενθυμίζεται ότι το μεγαλύτερο τμήμα του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια καταστράφηκε, έπειτα από το ξέσπασμα πολυάριθμων εστιών φωτιάς. Αποτέλεσμα ήταν χιλιάδες αιτούντες-άσυλο να μείνουν χωρίς στέγη.

«Η πυρκαγιά ενός προσφυγικού καταυλισμού στη Λέσβο αποτελεί ένα επιπλέον δράμα για τους χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη σε δεινή κατάσταση. Η Γαλλία θα δώσει για άλλη μια φορά το “παρών” της αλληλεγγύης προς την Ελλάδα» έγραψε στο Twitter ο Γάλλος πρόεδρος, λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, στην Κορσική.

Η ελληνική κυβέρνηση, σε μία πρώτη αντίδραση, μετέφερε περισσότερα από 400 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα σε ξενοδοχεία της βόρειας Ελλάδας. Παράλληλα, ορισμένοι ακόμη φιλοξενούνται σε πλοία, τα οποία έχουν σπεύσει στο νησί της Λέσβου. Παρ’ όλα αυτά, χιλιάδες αιτούντες-άσυλο παραμένουν άστεγοι στους δρόμους της Λέσβου, αναμένοντας το τι μέλλει γενέσθαι.

Από την πρώτη στιγμή δε, το νησί έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τους υπουργούς Εσωτερικών και Μετανάστευσης να έχουν σπεύσει, προκειμένου να διευθετήσουν το «βουνό» προβλημάτων.