Από μια κλωστή κρέμονται οι συνομιλίες για το Brexit

Από μια κλωστή κρέμονται οι συνομιλίες για το Brexit

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα ότι θα διατηρήσει το νομοσχέδιό της που αναθεωρεί ορισμένους όρους της συμφωνίας για το Brexit, απορρίπτοντας έτσι το τελεσίγραφο των Βρυξελλών που της ζήτησε το νομοσχέδιο να εγκαταλειφθεί έως το τέλος του μήνα.

«Ήμουν απόλυτα σαφής σχετικά με το γεγονός ότι δεν θα αποσύρουμε αυτό το νόμο και αυτός το κατάλαβε. Βέβαια, εξέφρασε τη λύπη του γι αυτό», δήλωσε στο ειδησεογραφικό δίκτυο Sky News ο Βρετανός υπουργός Μάικλ Γκόουβ, μετά την έκτακτη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς στο Λονδίνο, προσθέτοντας ότι «υπογράμμισε την καθοριστική σημασία να επιτευχθεί μια συμφωνία».

Νωρίτερα σήμερα το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με νομική γνωμοδότηση που δημοσιεύτηκε σήμερα, «το κοινοβούλιο είναι κυρίαρχο στο εσωτερικό δίκαιο και μπορεί να εγκρίνει νομοθεσία που αντιβαίνει σε υποχρεώσεις της Βρετανίας που απορρέουν από διεθνή συνθήκη».

«Το κοινοβούλιο είναι κυρίαρχο στο εσωτερικό δίκαιο και μπορεί να εγκρίνει νομοθεσία που αντιβαίνει σε υποχρεώσεις της Βρετανίας που απορρέουν από Συνθήκη. Το Κοινοβούλιο δεν ενεργεί αντισυνταγματικά υιοθετώντας μια τέτοια νομοθεσία», αναφέρει το έγγραφο.

Το Λονδίνο αρνείται ότι μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις 

Ωστόσο, η Βρετανία αρνήθηκε ότι μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξεύρεση εμπορικής συμφωνίας μετά το Brexit και δηλώνει «αποφασισμένη» να καταλήξει σε συμφωνία παρά την έλλειψη προόδου στο τέλος μιας νέας συνόδου διαβουλεύσεων.

Έπειτα από αρκετές ημέρες «χρήσιμων» ανταλλαγών στο Λονδίνο, «σημαντικές αποκλίσεις επιμένουν σε ορισμένους τομείς», δήλωσε ο Βρετανός διαπραγματευτής Ντέιβιντ Φροστ σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε, προσθέτοντας ωστόσο ότι το Λονδίνο “παραμένει αποφασισμένο να εργαστεί σκληρά για την επίτευξη μιας συμφωνίας έως τα μέσα Οκτωβρίου”, όπως ζήτησε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Γαλλία: «Απαράδεκτη» μια παραβίαση της συμφωνίας

Επιπλέον, η Γαλλία προειδοποίησε σήμερα ότι οποιαδήποτε παραβίαση της συμφωνίας για το Brexit θα είναι «απαράδεκτη».

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ λε Ντριάν «ενημέρωσε τον Βρετανό ομόλογό του» Ντομινίκ Ράαμπ, στο περιθώριο μιας συνάντησης για το Ιράν στο Λονδίνο, για «τον απαράδεκτο χαρακτήρα» που μπορεί να έχει μια παραβίαση από τη Βρετανία των όρων της συμφωνίας αποχώρησης, δήλωσε η εκπρόσωπος του επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου.

Προσφυγή κατά της Βρετανίας εξετάζει η Ε.Ε.

Την ίδια ώρα, η Ε.Ε. εξετάζει τη δυνατότητα άσκησης προσφυγής κατά του σχεδίου του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να μειώσει μέρη της συμφωνίας για το Brexit, με Ευρωπαίους αξιωματούχους να δηλώνουν ότι αυτό μπορεί ήδη να συνιστά παραβίαση της συμφωνίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σήμερα προθεσμία έως το τέλος του μήνα για να αποσύρει ένα νομοσχέδιο που θέτει εν αμφιβόλω ορισμένες δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί για το Brexit, «απειλώντας σοβαρά την (αμοιβαία) εμπιστοσύνη», υπογραμμίζοντας ότι η Ε.Ε. «δεν θα διστάσει» να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Η δήλωση αυτή διατυπώθηκε μετά τη συνάντηση που συγκλήθηκε εκτάκτως στο Λονδίνο μεταξύ του Βρετανού υφυπουργού Μάικλ Γκόουβ και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφτσοβιτς, ο οποίος κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να αποσύρει τα μέτρα αυτά του νομοσχεδίου το συντομότερο δυνατό, και σε κάθε περίπτωση, «πριν από το τέλος του μήνα», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή