Ο «τζόγος» του Τζόνσον εξοργίζει την E.E.

Ο «τζόγος» του Τζόνσον εξοργίζει την E.E.

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ως πρόκληση εξέλαβε η Ευρωπαϊκή Ενωση την ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης ότι κάποιες ρυθμιστικές αρμοδιότητες της Ε.Ε. περνούν στις βρετανικές ρυθμιστικές αρχές. Η ανακοίνωση δεν έχει μόνο τεχνικό, αλλά και βαθιά πολιτικό χαρακτήρα, καθώς απειλεί να τινάξει στον αέρα τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχουν συνοριακοί σταθμοί ανάμεσα στην Ιρλανδία και στη Βόρεια Ιρλανδία. 

Επιπλέον, πρόκειται για παραβίαση της Συμφωνίας Αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, στην οποία αναγράφεται ότι, προκειμένου να διατηρηθεί ο ενιαίος χαρακτήρας της Ιρλανδίας, στη Βόρεια Ιρλανδία θα ισχύουν κάποιοι ρυθμιστικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναγγέλλει ουσιαστικά την πρόθεσή του να παραβιάσει τη συμφωνία που έκλεισε πέρυσι με την Ε.Ε., την ώρα που συνεχίζει να διαπραγματεύεται τη νέα σχέση Βρετανίας – Ε.Ε. με τις Βρυξέλλες, έχει προξενήσει οργή στους κόλπους της Ενωσης.

Ισως, όμως, το «φρένο» για τον Τζόνσον να προέλθει από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς οι ΗΠΑ απειλούν ότι δεν θα δώσουν το πράσινο φως στην εμπορική συμφωνία Βρετανίας – ΗΠΑ εάν καταστρατηγηθεί η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής. «Η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής είναι ακρογωνιαίος λίθος της ειρήνης στη Βόρεια Ιρλανδία», σημείωσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι. «Αν η Βρετανία παραβιάσει αυτή τη διεθνή συνθήκη μέσω Brexit, δεν υπάρχει απολύτως καμία πιθανότητα να περάσει η συμφωνία ΗΠΑ – Βρετανίας από το Κογκρέσο».  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή